Hlavní obsah

Sto dvacet zneškodněných náloží za pár hodin. Ruští ženisté začali čistit historickou Palmýru

Ruští ženisté hledají v syrské Palmýře výbušniny nastražené Islámským státem.

 

Reklama

Ruští vojáci začali v historické části syrské Palmýry a jejím okolí vyhledávat a zneškodňovat nálože, které tam nastražili bojovníci Islámského státu.

Článek

Do města v centrální části Sýrie bylo vysláno 150 ruských ženistů se sedmnácti kusy speciální techniky. Zapojila se i jednotka se psy vycvičenými pro hledání min.

„Dnes začala speciální jednotka odminovávat historické i obydlené části Palmýry. Hledání jsme zorganizovali na okrajích města, v historické i vnitřní části,” uvedl plukovník Valerij Avdijenko.

Během prvních několika hodin našli ženisté víc než 120 výbušných zařízení. Primárním cílem jednotek je vyčistit od min infrastrukturu vedoucí k nemocnicím, studnám a energetickým zařízením.

V Palmýře už ruští ženisté zasahovali v loňském roce po osvobození města z područí Islámského státu, zajistili tam víc než tři tisíce nastražených výbušných zařízení. Pak ale město syrská vláda znovu na několik měsíců ztratila. Podruhé ho vojáci prezidenta Bašára Asada osvobodili na začátku března. Kromě Palmýry likvidovali na konci loňského roku ruští ženisté výbušniny i v Aleppu.

Reklama

Doporučované