Hlavní obsah

Palmýra znovu osvobozená. První záběry z dronu po vyhnání Islámského státu

Záběry Palmýry z dronu po znovuosvobození od Islámského státu.

 

Reklama

Ruský generál přišel při bojích o Palmýru o obě nohy a zrak. Historické město je od čtvrtka znovu v držení Syřanů.

Článek

Syrské armádě se ve čtvrtek znovu podařilo plně ovládnout Palmýru. Historické město patřilo od loňského prosince teroristům z Islámského státu, ti se z něj ale nyní zcela stáhli.

Ruská agentura Ruptly přinesla po osvobození historické části první záběry z dronu, které ukazují, v jakém stavu památky zůstaly po odchodu bojovníků IS.

Syrští vojáci obsadili město i za pomoci ruských náletů. Kromě ruských spojenců bojují na straně Sýrie také šíitské milice podporované Íránem. Vojáci zatím postupují na vyklizené území na předměstích jen velmi pomalu, neboť je na tam nastražená řada výbušnin.

Vážně zraněný ruský generál

Ruská média přinesla v pátek s odvoláním na nejmenované zdroje z ruského ministerstva obrany informaci, že v bojích o Palmýru byl těžce zraněn ruský generál. Pjotra Miljuchina letecky přepravili do vojenské nemocnice v Moskvě.

„Pjotr Miljuchin byl zraněn asi před týdnem při výbuchu miny. Přišel o obě nohy a o zrak," napsal server Newsru.com. „Je u nás, ale nesmíme říct víc," potvrdili lékaři z jednotky intenzivní péče.

Podle internetového listu Gazeta.ru byl Miljuchin těžce zraněn již 16. února, kdy generálovo auto rozmetala nastražená nálož, která zabila čtyři ruské vojáky. Jejich smrt mezitím potvrdilo ministerstvo obrany, podle kterého další dva ruští vojáci utrpěli těžká zranění.

Miljuchin je podle ruských médií prvním ruským generálem zraněným během syrského tažení. Oficiálně nebyla tato zpráva potvrzena.

Bojovníci IS obsadili Palmýru v květnu 2015 a drželi ji do loňského března. Radikálové ve městě, které je od roku 1980 zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, poničili mnoho cenných historických památek, zpět město dobyli loni v prosinci.

Naposledy poškodili například tetrapylon, tedy sloupoví ze 3. století, jež se nachází před římským amfiteátrem. Zničili také centrální část této římské památky ze 2. století.

Palmýra, arabsky Tadmor, leží 215 kilometrů severovýchodně od Damašku. První zmínky o ní se datují do druhého tisíciletí před naším letopočtem, první archeologické nálezy jsou pak z mladší doby kamenné.

Mezi hlavní památky historického města patří pohřební věž Elahbel, Diokleciánovy lázně, Palmýrská agora či soud.

Reklama

Související témata:

Doporučované