Hlavní obsah
Online

Lidí v karanténě je moc, hygiena chystá změny. Respirátory dostanou výjimku

Foto: facebook.com/AndrejBabis/

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií v Česku sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Hygienické stanice uvažují o trasování pouze vážných případů covid-19, informoval dnes vládu podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Více informací by podle něj mělo být oznámeno do pátku. Změna v dosavadní praxi by se mohla týkat také lidí, kteří používají respirátor. V případě jeho použití by po setkání s infikovaným nemuseli do karantény, naznačil Babiš, co hygienici zvažují. Podle premiéra je v karanténě velké množství lidí, kteří nemají žádné symptomy.

- Vláda v případě zhoršení situace v souvislosti s koronavirem doručí seniorům do tří dnů respirátory přes Českou poštu. Sdělil to premiér Andrej Babiš (ANO).

- Hned druhý týden školního roku se do lavic nevrátila část žáků. Kvůli koronaviru muselo být uzavřeno několik tříd v republice, v Libereckém kraji se koronavirus objevil na deseti školách. Zcela zavřená je Základní škola ve Frýdlantu, v Ostravě nebo Plzni.

- V neděli přibylo v Česku 411 potvrzených případů nákazy koronavirem. Aktuálně nakažených je rekordních 8667 lidí. Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má nyní Pelhřimovsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel 98 nových případů covid-19.

  • Otevření škol se teprve projeví, může přijít i skok, říká o viru Dušek

    Podle šéfa zdravotních statistiků Ladislava Duška, který se sám nakazil covidem-19, budou počty nakažených nevyhnutelně dál stoupat. Ředitel ÚZIS zdůrazňuje, že je třeba sledovat množství a stav skutečně nemocných.

  • Nárůst případů covidu-19 v Praze opět zrychlil

    Denní nárůst případů nemoci covid-19 v Praze dnes po víkendovém poklesu opět zrychlil. K dnešním 18:00 přibylo za posledních 24 hodin 144 nově potvrzených případů, což byl třetí nejvyšší přírůstek od březnového začátku epidemie v Česku. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice. Od 1. března, kdy byly v republice zaznamenány první případy covidu-19, se nakazilo koronavirem 5987 lidí z Prahy. Více než dvě třetiny nakažených se už z nemoci vyléčily a 113 lidí s covidem-19 zemřelo. Počet zemřelých se od 3. září zatím nezměnil.

  • Dominikánská republika se Čechům bez testu otevře 15. září

    Do Dominikánské republiky budou moci Češi cestovat bez prokázání se negativním testem na koronavirus od 15. září. Hoteloví hosté budou před mimořádnými událostmi spojenými s covidem-19 chránění asistenční službou, kterou do konce roku hradí dominikánská vláda. Na facebooku to oznámil Národní turistický úřad Dominikánské republiky. Hlavní sezona v zemi podle mluvčí cestovní agentury Invia Andrey Řezníčkové začíná na konci listopadu, zájezdy jsou dostupné ale už od začátku října, řekla dnes ČTK.

  • Náměstek jihočeské hejtmanky Novák má covid, rada je v karanténě

    Náměstek jihočeské hejtmanky Jaromír Novák (ČSSD) má nemoc covid-19. Celá rada včetně hejtmanky Ivany Stráské (ČSSD) je v preventivní karanténě. Někteří absolvovali testy dnes, další je podstoupí v úterý. Ve čtvrtek by mělo zasedat krajské zastupitelstvo, možné ale je, že bude zrušeno. Hejtmanka půjde na test v úterý. Zdrojem nákazy byl podle ní krajský úředník, který se zúčastnil jednání radních a pak měl ještě schůzku se dvěma náměstky. "

  • COVID kultura by mohl být prodloužen,řeší se detaily 2. výzvy

    Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) u dotačního programu COVID kultura eviduje žádosti za zhruba 54 milionů korun. O podporu žádají divadla, kapely nebo hudební festivaly, především však menší subjekty. Zájemci z řad pořadatelů kulturních akcí, kteří je museli kvůli vládním opatřením proti koronaviru zrušit, mají na podání žádostí čas do 18. září. Termín by však mohl být ještě prodloužen do 30. září. Řeší se také nastavení druhé výzvy, aby na státní příspěvek dosáhli i podnikatelé, kteří se nezabývají kulturními akcemi.

  • Vláda ve středu bude schvalovat zákon o kurzarbeitu

    Vláda se ve středu mimořádně sejde, aby schválila návrh zákona o kurzarbeitu. Chce, aby zákon platil od l. listopadu, na konci října totiž přestanou fungovat programy na podporu zaměstnanosti Antivirus. Kurzarbeit představuje zkrácení pracovní doby při nedostatku práce. Zaměstnavatel platí mzdu za odpracovanou dobu. Stát pak pracovníkům výdělek dorovnává za zbývající čas.

  • Petříček i Maláčová končí karanténu

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) měl negativní test na koronavirus a po domácí izolaci se vrátí k programu. Uvedl to dnes na svém twitteru. Dnešní jednání vlády se ale koná pomocí videokonference. Petříček se rozhodl minulý týden pro preventivní izolaci vzhledem k několika pozitivním případům na ministerstvu. Negativní test měla také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), jež byla minulý týden v blízkém kontaktu s člověkem, který se setkal s osobou pozitivní na onemocnění covid-19. Od úterý se vrátí k běžnému pracovnímu režimu, sdělila na twitteru.

  • Medici s obnovou pomoci s covidem na podzim nepočítají

    Medici v souvislosti s šířením koronaviru příliš nepočítají se svým zapojením do dobrovolnické pomoci zdravotnickým zařízením na podzim. Vzhledem k tomu, že jim na konci září začne prezenční výuka, nebudou mít tolik času jako na jaře, kdy se mohli učit na dálku. ČTK to dnes řekl David Kulišiak, který v době jarního nouzového stavu koordinoval dobrovolníky z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK). Větší zapojení mediků do pomoci by podle něj záleželo na jednotlivých fakultách nebo společné dohodě děkanů. V současnosti se zapojení mediků do pomoci z jejich strany nekoordinuje.

  • Vysočina požádá armádu o pomoc v domově pro seniory v Humpolci

    Kraj Vysočina požádá armádu o pomoc v péči o klienty domova pro seniory v Humpolci na Pelhřimovsku. Potřebovat jich bude asi 12. Na jednom z oddělení krajem zřizovaného zařízení onemocněla koronavirem kromě klientů také většina zaměstnanců. Podle dnešních informací krajské hygienické stanice už se v humpoleckém domově zřizovaném krajem nakazilo koronavirem 23 klientů a 18 pracovníků. Ředitel domova Petr Vaněk už dřív řekl, že na oddělení je 19 pracovníků. O klienty zatím starají pracovníci jiných oddělení a zájem má také osm dobrovolníků. Domov jim nabízí 3000 korun za směnu. „Hledáme řešení, ovšem dlouhodobě to nejsme schopni asi zajistit,“ řekl hejtman Jiří Běhounek.

  • Plaga má zjistit, zda učitelé v Praze chtějí respirátory

    Vláda dnes pověřila ministra školství Roberta Plagu (ANO), aby zjistil u pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), zda by učitelé v hlavním městě měli zájem o dodávku respirátorů. V Praze je podle premiéra Andreje Babiše současná situace s výskytem koronaviru nejhorší, jako jediná je na mapě okresů podle rizika nákazy v oranžové barvě. Do dalších regionů by nabídka respirátorů pro učitele šla v případě, že budou mít na takzvaném semaforu též oranžovou, dodal předseda vlády.

  • Vláda při zhoršení epidemie doručí seniorům respirátory

    Vláda v případě zhoršení situace v souvislosti s koronavirem doručí seniorům do tří dnů respirátory přes Českou poštu. ČTK to dnes během jednání kabinetu formou videokonference sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Minulý týden avizoval, že vládě navrhne, aby stát zhruba třem milionům seniorů rozdal ze svých zásob respirátory a roušky. Stát má nyní podle Babiše ve skladech a objednáno zhruba 13 milionů respirátorů FFP2 a 75 milionů roušek.

  • Ve volebních místnostech bude k dispozici 3,2 milionu roušek

    Vláda uvolní 3,2 milionu roušek do volebních místností pro hlasování v říjnových krajských a senátních volbách. ČTK to během jednání kabinetu formou videokonference sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Volby se uskuteční počátkem října. Ochranné pomůcky proti šíření koronaviru budou k dispozici ve volebních místnostech, uvedl premiér.

  • Ve Sněmovně bude rouška povinná

    Sněmovna zavádí od úterý povinnost nosit roušku nebo respirátor při všech akcích a ve všech veřejných prostorách budov dolní komory. Důvodem zpřísnění pravidel je rostoucí počet případů onemocnění covidem-19 zejména v Praze. Už od začátku měsíce platila ve Sněmovně povinnost zakrývání úst a nosu pro všechny návštěvníky a hosty včetně účastníků organizovaných prohlídek nebo na seminářích, pokud se na nich sešla více než stovka lidí. Roušku museli mít nasazenu také například pracovníci recepce, informačního centra či zaměstnanci Parlamentní knihovny a archivu při jednání s externími badateli.

  • Roušky budou nosit žáci třídy gymnázia v Třebíči

    Roušky budou muset nosit žáci jedné ze tříd Gymnázia Třebíč. Budou je mít ve společných prostorách školy i při seminářích, kdy se setkávají s žáky jiných tříd. Jak dnes informovala ředitelka Alice Burešová v dopise rodiče žáků, krajská hygienická stanice během víkendu nařídila karanténu několika žákům jedné třídy z důvodu jejich kontaktu se spolužákem, u kterého byl potvrzený covid-19. Karanténu celé třídě podle ní hygienici nepožadují.

  • Vládní rada řešila koronavirus u cizinců i doporučení pro úřady

    Vládní rada pro zdravotní rizika dnes jednala o cizincích, kteří jsou v Česku nelegálně a nakazí se covidem-19. ČTK to řekl místopředseda Rady Asociace krajů Jiří Běhounek (za ČSSD). Navrhnout postup by měla ministerstva obrany a vnitra. Rada se zabývala i problematikou roušek a dalších preventivních opatření proti koronaviru na úřadech, jejich zaměstnanci na státní, krajské i obecní úrovni by se měli řídit stejnými doporučeními.

  • Případ baru Rodeo. „Určitě to nebude takový extrém jako Techtle Mechtle,“ říká Jágrová

    Noční podniky patří podle hygieniků k nejčastějším místům, odkud se šíří nákaza covidem. O víkendu pak oznámil další noční bar Rodeo v Ječné ulici v centru Prahy, že kvůli potvrzenému případu musí zavřít.

    „Je nám velice líto, ale dnes již neotevřeme. Máme dnes potvrzený případ človíčka, který má pozitivní test na COVID a účastnil se v minulém týdnu párty u nás v klubu, pravděpodobně pátek nebo sobota,“ oznámil klub na Facebooku. Všichni zaměstnanci i externí spolupracovníci klubu tak museli na testy. Podle šéfky pražské hygieny Zdeňky Jágrové však nehrozí, že se bude opakovat případ nočního klubu Techtle Mechtle, kdy se nakazilo víc jak 200 lidí.

    „Konkrétní údaje sdělovat nebudu, ale určitě se nebude opakovat takový extrém jako v Techtle Mechtle,“ řekla Jágrová Seznam Zprávám. „Těch nakažených případů v baru však není mnoho,“ doplnila.

  • Zaměstnanci na dohodu zatím obdrželi kompenzaci 84,6 milionu Kč

    Finanční správa eviduje do dneška 6221 žádostí o příspěvek, takzvaný kompenzační bonus, zaměstnancům pracujícím na dohodu, kteří byli postižení dopady pandemie koronaviru. Vyřídila 6141 žádostí a vyplatila zhruba 84,6 milionu korun. Vyplývá to z informací na twitteru finanční správy.

  • Hygienici v krajích pomohou Praze, pokud jim to kapacity umožní

    Krajské hygienické stanice jsou připravené pomáhat kolegům z Prahy s vyhledáváním kontaktů lidí nakažených koronavirem, pokud jim to jejich kapacity umožní. Třeba hygienici z Libereckého kraje ale uvedli, že kvůli svému vytížení pomáhat nebudou. Vyplývá to z ankety ČTK u hygienických stanic v krajích. Na jejich výpomoci hygienikům v Praze, kde je v poslední době silný nárůst nemocných covidem-19, se dnes dohodl s řediteli krajských hygienických stanic ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

  • 10 škol ve Zlínském kraji je v omezeném režimu

    Krajská hygienická stanice ve Zlínském kraji eviduje k pondělí deset škol s omezeným provozem kvůli nákaze koronavirem. Jde o dvě mateřské školy, pět základních a tři střední školy.

  • Uzavřená škola v Plzni

    V Plzni je od pondělí kvůli koronaviru uzavřena Benešova základní škola v části Doudlevce. Rozhodnutí vydala krajská hygienická stanice, výuka by měla být obnovena v pondělí 14. září. Uzavřena je i školní družina, žáci nemohou využít školní jídelnu, naopak v mateřské škole pokračuje provoz bez omezení. V Plzni kvůli koronavirové nákaze nezačal minulý týden školní rok na Masarykově gymnáziu a na odloučeném pracovišti Základní školy Podmostní v Tachovské ulici.

Reklama

Hlavní zprávy