Hlavní obsah

Strakonické muzeum nechalo vyrobit kopii gotické madony

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Strakonické Muzeum středního Pootaví nechalo zhotovit kopii Strakonické madony, jejíž gotický originál je ve sbírkách Národního muzea.

Článek

Repliku spatří návštěvníci před vstupem do hradní kaple od července roku 2021, kdy muzeum otevře opravený hrad i nové expozice. Kopii vytvořil volyňský řezbář Jaroslav Frencl, náklady byly 98 000 korun. ČTK to dnes řekla ředitelka muzea Ivana Říhová.

Strakonická madona je raně gotická plastika, jejíž podobu ovlivnilo francouzské katedrální sochařství 13. století. Pravděpodobně ji nechal zhotovit Bavor III. z Bavorova, purkrabí Zvíkova, který měl blízko k Elišce Přemyslovně. Vznikla zřejmě mezi lety 1250 až 1320. „Jde o kompoziční typ milostné madony s otevřeným pláštěm. Hlava Marie jen neznatelně reaguje na pohyb těla a tvář má výraz nehybné masky,“ uvedla Říhová.

Originál sochy je z jedlového dřeva, má dutý vnitřek. Hlava a levá ruka Ježíška jsou z lipového dřeva. „Patrně se jednalo o pozdější opravu, ale podle charakteru neuplynulo mezi vytvořením díla a opravou mnoho času. Madoně chybí pravá ruka. Plastika je vysoká 184 centimetrů a od roku 1947 je součástí sbírek Národní galerie v Praze,“ uvedla Říhová.

Replika je také z jedlového dříví, 1,8 metru vysoká, váží kolem 130 kilogramů. Strom, z nějž ji Frencl vyřezal, byl 800 kilogramů těžký.

Rekonstrukce muzea začala v červenci 2018. Náklady přesahují 130 milionů Kč, z čehož kryje 108 milionů dotace. Muzeum bude zavřené do června 2021. Po přestavbě nabídne nové expozice a věci typické pro město: textil, zbraně, motocykly ČZ, dudáky a loutky. V bývalé komendě vznikne expozice o maltézských rytířích. V hradním paláci budou dva nové bezbariérové sály.

„V červenci dostaneme předaný objekt bývalého děkanství, tam se dělají dřevěné podlahy a výmalba. Stavba je ve finále a současně běží výroba mobiliáře. Grafik pracuje na expozicích maltézského řádu a textilu, firma vyrábí animace,“ řekla Říhová. Stavba se bude kolaudovat letos v prosinci.

Zřizovatelem muzea je Jihočeský kraj. Muzeum sídlí v areálu hradu, který založil rod Bavorů ze Strakonic na soutoku řek Otavy a Volyňky v první čtvrtině 13. století. Areál je od roku 1995 národní kulturní památkou.

Lákadly jsou vyhlídková věž Rumpál, kapitulní síň, černá kuchyně i vodní mlýn v Hoslovicích. Muzeum má ve sbírkách 30 000 předmětů, stará se o největší sbírku dud ve střední Evropě, čítá kolem 100 kusů.

Reklama

Doporučované