Hlavní obsah

Strážníci měli zmlátit sedm bezdomovců, vozit je za město a krást jim boty. Soud se vrací na začátek

Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Případ mladoboleslavských strážníků, kteří podle nepravomocného rozsudku mlátili a jinak šikanovali bezdomovce, bude prvoinstanční soud řešit znovu.

Článek

Několik let týrali bezdomovce. To byl letos na jaře závěr Okresního soudu v Mladé Boleslavi ve výjimečném případu dvou tamních strážníků. Soud je uznal vinnými a zakázal jim práci u policie.

Jenže Krajský soud v Praze teď dal strážníkům novou šanci. Původní rozsudek v neveřejném jednání zrušil a nařídil nové projednání věci. Vzhledem k tomu, že bylo jednání neveřejné, není znám důvod zrušení rozsudku.

Strážníci Martin Roučka a Jaroslav Bělský měli podle březnového rozhodnutí okresního soudu mučit bezdomovce nejméně v sedmi případech. Bezdomovce podle obžaloby nejen mlátili, ale také je třeba v noci odváželi za město a sebrali jim boty, aby se nemohli vrátit. Soud jejich skutky popisoval velmi podrobně. Vyslechl většinu obětí z řad bezdomovců a také řadu svědků.

Jedinou obětí, kterou se vyslechnout nepodařilo, byl slovenský bezdomovec Juraj Jánošík, jmenovec slavného zbojníka. Policie po něm vyhlásila pátrání, ale zmizel neznámo kde. V současnosti už je pátrání zrušené, takže ho zřejmě policie našla a soud ho při novém jednání bude moci vyslechnout.

Sami obžalovaní strážníci se odmítali k případu vyjadřovat. Před soudem ale jakoukoliv vinu odmítali. Zastal se jich i jejich nadřízený, ředitel mladoboleslavské městské policie.

Okresní soud strážníkům uložil tříleté podmíněné tresty a na tři a půl roku zákaz práce v ozbrojených složkách. Trest, který teď zrušil krajský soud, se nelíbil ani obžalovaným, ani státnímu zástupci. Ten požadoval nepodmíněný trest. Chtěl, aby šli strážníci za mříže.

Termín nového jednání u okresního soudu zatím není známý. Soud ale bude případ nejspíš řešit na podzim.

Reklama

Související témata:
Jánošík

Doporučované