Hlavní obsah

Středočeský kraj čeká propad příjmů a očkování proti covidu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Středočeský kraj se bude v příštím roce potýkat s propadem příjmů a pokračující pandemií koronaviru. Zvládnout bude nutné hlavně organizaci očkování.

Článek

Nová krajská koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců bude muset také obsadit klíčové pozice na krajském úřadě a v jeho organizacích. Vybrat by měla nového ředitele krajského úřadu a šéfa středočeských silničářů. Na podzim čekají Středočechy stejně jako lidi v ostatních regionech sněmovní volby.

Podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) bude rok 2021 především ve znamení očkování proti covidu-19 a finančního přežití kvůli omezení daňových příjmů. „Za největší prioritu ale považuji něco, na co nejsou potřeba miliony. A to je transparentnost a otevřenost úřadu a dobrá komunikace s občany,“ řekla Pecková ČTK.

Druhým důležitým úkolem je podle ní restrukturalizace a transparentní fungování správy a údržby silnic pod vedením nově vybraného ředitele, který nahradí odvolaného Zdeňka Dvořáka. Silničáři za Dvořákova vedení čelili kritice kvůli hospodaření, jejich zakázky prověřuje policie. Bývalé krajské vedení za ANO a ČSSD Dvořáka hájilo. Nový šéf silničářů by měl podle Peckové dokončit takzvanou pasportizaci silnic, vytvořit ucelenou mapu komunikací v regionu, stanovit priority oprav a udržet tempo přípravy klíčových staveb. Kromě šéfa silničářů musí hejtmanství vybrat i nového ředitele krajského úřadu za Jiřího Holuba, který se rozhodl rezignovat.

Třetí prioritou je podle hejtmanky spolupráce s Prahou, která se má týkat veřejné dopravy, územního rozvoje, zdravotnictví, vzdělávání a digitalizace či bezpečnosti.

Středočeský kraj bude hospodařit s více než 33 miliardami korun, na investice si chce půjčit téměř 1,5 miliardy Kč od Evropské investiční banky a České spořitelny. „Připraveny jsou stovky staveb, které chceme realizovat, a jejich výčet by vydal na opravdu dlouhý článek,“ řekla Pecková. Hejtmanství ale bude muset na rozdíl od jiných let výrazněji šetřit a podobně na tom budou i radnice středočeských měst. Naplánované mají hlavně akce spolufinancované z dotací. Například v Kutné Hoře začne dlouho chystaná rekonstrukce Sankturinovského domu, který patří k nejstarším památkově chráněným budovám ve městě. Pokračovat bude i přestavba bývalé školy na kulturně vzdělávací centrum a knihovnu.

V Kladně má začít oprava střechy zimního stadionu. Jde o zakázku v hodnotě kolem 200 milionů korun. Střecha je dlouhodobě ve špatném technickém stavu, podle dřívějších informací by práce měly začít na jaře, definitivní plán bude zřejmě jasný až po březnovém schválení rozpočtu.

Příbram má naplánovanou stavbu domova seniorů v Žežické ulici, rekonstrukci ulice Generála Kholla nebo obnovu Čekalíkovského rybníka. Počítá také s budováním kanalizace v Lazci nebo investicí do čistírny. Největší investicí Rakovníka bude budování víceúčelového společenského centra, město za stavbu zaplatí 88 milionů korun bez DPH. V Mělníku má začít řadu let připravovaná stavba kanalizace v místní části Vehlovice, která vyjde na více než 100 milionů korun.

Velké změny čekají kolínskou automobilku Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA). Od 1. ledna továrnu převezme Toyota, i poté se zde budou vyrábět automobily všech tří značek. V Kolíně se bude nově vyrábět vedle modelů Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroen C1 také Toyota Yaris, přesný termín zahájení výroby firma zatím neuvedla. Přípravy ale pokračují i přes pandemii podle plánu, firma spustila také nábor zaměstnanců.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto bude pokračovat v investicích do rozvoje elektromobility a digitalizace. Plánuje také uvést novou generaci oblíbeného modelu Fabia ve variantě hatchback, později ji doplní také verze kombi, které původně hrozil zánik. Na silnice také na jaře vyjede první elektrické SUV značky, a to Enyaq iV.

Otázkou je, jak to bude vzhledem k epidemii koronaviru vypadat s kulturními akcemi a festivaly. Například Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře chce v nové výstavní sezoně připomenout 200 let od narození francouzského básníka Charlese Baudelaira.

Reklama

Doporučované