Hlavní obsah

Středočeští zastupitelé schválili sloučení příbramských gymnázií

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Středočeští zastupitelé schválili sloučení příbramských gymnázií, proti němuž se ve městě zvedl odpor veřejnosti.

Článek

Hejtmanství krok vysvětlilo tím, že na Příbramsku je oproti jiným středočeským okresům velká kapacita gymnaziálního školství na počet obyvatel. Školy se mají organizačně spojit k 1. září příštího roku. Koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců nebyla při hlasování jednotná, proti byli zastupitelé Václav Švenda (Spojenci), Simona Luftová a Antonín Schejbal (oba Piráti), kteří jsou z Příbrami.

Plán na spojení gymnázií vyvolal kritiku studentů i veřejnosti, vznikla i protestní petice, kterou podpořilo 1930 lidí. Vácha uvedl, že má pro odmítavé reakce pochopení. „Rozumím tomu, co se petentům nelíbí, lidsky to naprosto chápu,“ uvedl radní. Tento krok podle něj vyžaduje určitou míru odvahy a nadhledu a povede ke zkvalitnění školství. Výsledkem podle něj bude lepší nabídka pro studenty. „Budeme moci poskytovat kvalitní výuku na jednom místě,“ dodal Vácha.

Opozice vedení kraje vytýkala, že chce jen zavírat školy. Vácha to odmítl. Podle zastupitelky za ANO Ireny Bartoňové Pálkové je takzvaná optimalizace nutná, ale kraji podle ní chybí koncepce, která by zahrnovala i demografické ukazatele a potřeby zaměstnavatelů. Vácha namítl, že jsou jasné základní principy a obory, které jsou prioritní. „S tímto pohledem budeme nahlížet na každý okres a každou školu,“ dodal.

Gymnázium pod Svatou Horou se má sloučit s gymnáziem v ulici Legionářů, které bude pokračující organizací. Na dnešním jednání zastupitelstva promluvili i odpůrci z řad veřejnosti včetně iniciátorů petice. Jedna ze studentek z maturitního ročníku svatohorského gymnázia Ema Davidová uvedla, že si nedokáže představit, jak bude sloučení fungovat, obě školy jsou podle ní jiné. Tím, že se v Příbrami zruší 60 gymnaziálních míst, kraj podle Davidové nedocílí toho, že půjde více lidí na technické obory. „Mohu vám garantovat, že to nevyjde,“ dodala. Další z odpůrců Tomáš Mosler zpochybnil argument o velké kapacitě gymnaziálního školství na Příbramsku. Podle něj je reálná obsazenost nižší.

Vácha se naopak domnívá, že kraj postupuje správně. „Pokud se shodneme, že v našich školách stačí jen svítit a topit, tak žádnou optimalizaci dělat nemusíme,“ dodal.

Reklama

Doporučované