Hlavní obsah

Na floridském letišti vraždil válečný veterán, trpěl bludy

Floridským střelcem je válečný veterán. Zabil pět lidí. Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Článek

Na letišti Fort Lauderdale na Floridě v USA se v pátek střílelo. Útočník, kterého později úřady identifikovaly jako šestadvacetiletého Estebana Santiago, začal v prostoru pro výdej zavazadel na terminálu 2 střílet náhodně kolem sebe.

Zabil pět lidí, dalších osm zranil. Desítky lidí se drobně zranily při chaosu, který vypukl, když se ozvala střelba.

Zpravodajský kanál CNN uvedl, že domnělý střelec měl zbraň ve svém zavazadle. Když si ho vyzvedl, odešel na záchod, kde zbraň nabil a začal zabíjet. Po útoku pak zbraň zahodil a lehl si na zem. Policisté jej zatkli nezraněného.

List The Washington Post na svých webových stránkách píše, že domnělý útočník je bývalým vojákem, veteránem z Iráku, kde strávil deset měsíců. Po návratu působil jako rezervista na Aljašce, podle dostupných svědectví však začal mít značné psychické problémy. Ze služby jej propustili.

Santiago je v tuto chvíli ve federální vazbě a čeká na obvinění, v noci se podrobil dlouhému výslechu, který vedla FBI. Vyšetřující úřady zatím jako motiv nevyloučily terorismus, mohlo však jít o čin psychicky narušeného člověka. Neexistují informace, že by byl pachatel na někoho napojen, zjevně jednal sám.

George L. Piro, zvláštní agent FBI, který má na starosti divizi Miami, před novináři popsal dva měsíce starou událost, kdy Santiago přišel sám a dobrovolně na ústředí služby. Prý proto, že slyšel hlasy. Pak zmateně mluvil o tom, jak ho údajně další zpravodajská služba - CIA - nutila sledovat propagační videa Islámského státu; že se snaží ovládnout jeho mysl.

Agenti tehdy požádali místní policii v Anchorage na Aljašce, aby vyhodnotila duševní zdraví muže. Žil v malém domku s partnerkou a dvěma malými dětmi.

V USA mohou lidé do letadla se střelnými zbraněmi, pokud je umístí nenabité do uzavřené, pevné schránky a dají do zapsaného zavazadla. Stejně je tomu s municí.

Střelec cestoval s jediným zavazadlem, v němž byla zbraň. V Anchorage se podrobil rutinní kontrole. „Jsme lovecký stát, na tom, že někdo cestuje se zbraní, nebylo nic divného," řekl pro Washington Post Jesse Davis, šéf policie na tamním letišti. „Všechno se jevilo normálně. Nijak k sobě nepřitahoval pozornost."

Reklama

Související témata:

Doporučované