Hlavní obsah

Vražedný střelec z Paroubkovy oslavy vyšel z vězení. Nesmí pít ani nocovat mimo domov

Střelec z Paroubkovy oslavy je volný. Soudní jednání sledoval reportér Hanuš Hanslík.

 

Reklama

Bohumír Ďuričko zastřelil v roce 2008 v restauraci Monarch syna provozovatele pražské matějské pouti Václava Kočku mladšího.

Článek

Dvě hodiny po rozsudku, který mu podmíněně prominul zbytek trestu za vraždu, vyšel někdejší pražský hoteliér Bohumír Ďuričko na svobodu.

V cele karvinské věznice si do pondělka odpykával 12,5 roku vězení za vraždu syna provozovatele pražské matějské pouti Václava Kočky mladšího.

Událost se stala v roce 2008 v pražské restauraci po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

Ďuričko a Kočka mladší se dostali do roztržky, při které Kočka hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak vytáhl od pasu zbraň na svého protivníka a třikrát vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý z výstřelů byl smrtelný.

Video: Podívejte se, jak se vyvíjel soud s Bohumírem Ďuričkem

Vývoj soudu s vrahem Ďuričkem.

Okresní soud v Karviné, který o Ďuričkově propuštění rozhodl, stanovil pro pobyt na svobodě přísné podmínky.

Stanovil Ďuričkovi zákaz pít sedm let alkohol s tím, že se kdykoli musí podrobit kontrole, zda zákaz neporušil.

Bývalý hoteliér musí také být celou dobu podmínky pod dohledem Probační a mediační služby. Nesmí vlastnit zbraň a nesmí se na 100 metrů přiblížit k příbuzným své oběti.

V prvním roce na svobodě pak musí trávit čas od 22:00 do 06:00 doma.

„Děkuji soudu a slibuji, že budu všechna omezení dodržovat,“ řekl čtyřiašedesátiletý otec pěti dcer v reakci na verdikt.

Video: V září se soud rozhodl, že počká na znalce

Bohumír Ďuričko i v září u soudu v Karviné uvedl, že svého činu lituje.Video: Hanuš Hanslík

O propuštění požádal odsouzený hoteliér po uplynutí dvou třetin trestu.

U soudu v pondělí vypovídali znalci. Důvodem, proč jejich výslech soud nařídil, jsou rozpory v posudcích.

Zatímco znalkyně objednaná soudem měla určité pochybnosti o nápravě odsouzeného muže a jeho případné nebezpečnosti pro společnost, znalec najatý obhajobou je zcela přesvědčený o opaku. Podle něj Ďuričko patří na svobodu, jedině tak může být dokončena resocializace. A dávno není pro nikoho nebezpečný. V posudcích se také uvádí, že osobnost odsouzeného je narcistická a má zvýrazněnou egocentrickou složku. Je údajně také teatrální, labilní a povrchní.

Vězeňský vychovatel už dříve u soudu uvedl, že z Ďurička se postupně stal bezproblémový vězeň. Zpočátku podle něj neplnil povinnosti a měl nepřiměřené požadavky, postupně se ale jeho postoj změnil. Změna v Ďuričkově chování nastala v roce 2011. „Výkon trestu splnil svůj účel,“ řekl vychovatel. Vězeňská komise proto jeho propuštění doporučila.

Reklama

Doporučované