Hlavní obsah

Stuchlík: PES je pro poslušné ovce

Petr Stuchlík
Podnikatel a manažer
Foto: Petr Stuchlík

Texaská učitelka se svým žákem.

Reklama

Otevřené restaurace, obchody i školy. Po osmi měsících stejný výsledek jako v Česku. Podnikatel a zakládající člen KoroNERV-20 srovnává česká protiepidemická opatření s těmi v Texasu.

Článek

Celý rok 2020 otevřené restaurace, obchody i školy. Od července prakticky stále stejná pravidla, jednoduchá, srozumitelná, s minimem změn. Tak funguje Texas, druhá největší ekonomika USA. A výsledek? Co se týče obětí covidu-19, stejný jako v České republice. Jen s ekonomikou, která ani zdaleka netrpí jako ta česká.

Zejména rozdíl v zátěži pro drobné podnikatele a rodiče malých dětí je naprosto zásadní.

K dnešnímu dni měl Texas kumulativně pozitivního jednoho člověka z 19, Česko jednoho z 21. Pokud jde o úmrtí, Texas má jednoho covid mrtvého na 1 418 lidí, naše křehká česká demokracie pak jednoho mrtvého na 1 444 lidí (zdroj: The New York Times). Statistiky jsou tedy prakticky stejné.

Jasně, počty případů v Česku klesají, zatímco v USA včetně Texasu rostou. Jenže než se všichni stihnou proočkovat, prožijeme minimálně ještě jednu vlnu se vším, co k tomu patří. Takže na konečný účet je ještě dost času.

Ale proč musí české děti sedět doma a přicházet o vzdělání, zatímco ty americké ne? Proč jsou v Česku mnoho týdnů zavřené restaurace, zatímco v populačně třikrát větším Texasu nebyly zavřené ani jeden den? Proč v Texasu nezavřeli obchody, zatímco my je drtíme a s nimi i provozovatele obchodních center a mnoha dalších obchodních zařízení (nenechejte se zmást Michalem Mičkou, provozovatelé obchodních center jsou zasaženi covidem-19 hůř než Pietro Filipi, kde se co do ztrátovosti zase tak moc nezměnilo).

Nevím, nejsem epidemiolog ani arogantní hematolog, abych tomu rozuměl.

Nerozumím. Ale vidím statistiky (stejný výsledek) a cenu za jejich naplnění. Texas versus Česko. Tak rychle nezabíjela drobné podnikatele ani vláda Klementa Gottwalda.

Znova opakuji: Otevřené restaurace, obchody i školy. Po osmi měsících stejný výsledek.

Samozřejmě i v Texasu restauratéři a tradiční „kamenní“ obchodníci trpí. Nechodí starší zákazníci, rozestupy omezují kapacitu, roušky jsou „opruz“ a z dezinfekce mají dámy ekzém. Ale stále je to luxus proti „okénkům“ nebo úplně zavřeným restauracím. O obchodech a závodech důchodců s košíky v Kauflandu nemluvě.

I v Texasu se trochu rozvolňovalo a teď se uvažuje o zpřísnění. Otevřely se bary, tedy místa s více než 50 % příjmů z alkoholických nápojů. Nyní se zřejmě zavřou. A zmenší se kapacita obchodů. V situaci, kdy je počet pozitivních aktuálně dvojnásobný oproti Česku - infantilní PES by byl na úrovni ultrafialové. U nás temno jako od Jiráska, v Texasu se akorát možná zavřou bary. Hm…

Mimochodem, měřítkem je 15 % covid pacientů z celkem přijatých do nemocnic. Pokud je tato hodnota nad 15 % déle než týden, zpřísňuje se. Tedy za takové zpřísnění by byl každý český restauratér šťasten.

Co kdybychom i v Česku místo různě barevných „pejsků“ zkusili nastavit systém, který se moc nemění a bude s námi minimálně dalších 8 měsíců? Jsme totiž přinejlepším v půlce, přátelé: Vláda s tímto předpokladem pracuje, ministr Blatný s tím pracuje. Ale raději vám to neříkají. Lidičky totiž prý nejsou na takové zprávy připraveni.

Reklama

Doporučované