Hlavní obsah

Studenti odešli z promoce. Protestovali tak proti Miku Pencovi a jeho diskriminační politice

Studenti odešli z promoce kvůli viceprezidentu Pencovi.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Na akci přislíbilo účast 147 studentů, univerzita mluví o stovce. Studenti protestovali proti zákonu, který Pence podepsal v roce 2015 jako guvernér Indiany.

Článek

Na promoci studentů z Univerzity Notre Dame v Indianě měl řeč viceprezident Spojených států Mike Pence, bývalý guvernér státu.

V prvních vteřinách jeho projevu se někteří studenti začali zvedat a demonstrativně ze své promoce odešli. Na Facebooku přislíbilo účast na protestu 147 lidí, univerzita v oficiálním prohlášení k události uvedla, že odešlo přibližně sto studentů. Absolutorium pak oslavili před stadionem, kde se ceremoniál odehrával.

Organizátoři protestu apelovali na účastníky, aby se zdrželi čehokoliv, co by váhu jejich protestu mohlo snížit. Před začátkem akce zveřejnili plán stadionu a schéma, kudy mají protestující z jednotlivých sektorů odcházet.

Podporuji studenty Notre Dame, kteří se dnes zúčastnili protestu #WalkOutND. Jsem hrdá, že #JsemZND

Studenti protestovali proti politice, kterou Mike Pence razí a razil, především jako guvernér státu Indiana. V roce 2015, v polovině svého funkčního období, podepsal kontroverzní zákon o svobodě vyznání. Ten jednotlivcům a podnikům umožňuje odmítnout vykonání služby nebo úkonu, které je ve vážném rozporu s jejich náboženským přesvědčením. Kritici této legislativy poukazují na to, že skrze ni mohou být diskriminování například homosexuálové nebo přistěhovalci, jež například mohou odmítnout obsloužit v restauraci. Pence pod tlakem kritiky nechal zákon doplnit o ustanovení o zákazu jakékoliv diskriminace.

„Já osobně znám Mika Pence z dob, kdy byl guvernérem Indiany a snažil se uvést do praxe zákon o svobodě vyznání bez zaručení ochrany základních lidských práv lidí z LGBTQ komunity. Jako gaye se mě to přímo týkalo,” řekl televizi CNN jeden z protestujících studentů Bryan Ricketts.

„Jeho politika proti uprchlíkům, LGBT komunitě a zdravotní péči zraňuje lidi takovým způsobem, který nelze ospravedlnit žádným náboženstvím,” vyjádřila se studentka Liz Hynesová.

Protestujícím studentům vyjádřilo na Facebooku podporu mnoho lidí, včetně bývalých absolventů Univerzity Notre Dame. Dočkali se ale také kritiky.

Univerzita Notre Dame by se měla stydět za svoje bezcharakterní absolventy, kteří mají tak hluboký pocit, že jsou spravedliví.

Hanba těm studentům Univerzity Notre Dame, kteří nerespektují svého viceprezidenta. Dokazuje to jenom úpadek vysokoškoláků.

Není to poprvé, kdy představitelé administrativy prezidenta Trumpa čelí podobnému protestu. CNN připomíná, že minulý týden se bučení při svém projevu dočkala ministryně školství Betsy DeVosová. Na Univerzitě Notre Dame v minulosti mluvilo při promoci šest prezidentů, včetně George Bushe mladšího v roce 2001 a Baracka Obamy v roce 2009.

Reklama

Doporučované