Hlavní obsah

Studenti SŠ a VOŠ budou pomáhat jihomoravským nemocnicím

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Studenti posledních ročníků jihomoravských zdravotnických středních škol a vyšších odborných škol budou muset pomáhat v nemocnicích v kraji při boji s koronavirem.

Článek

Povinnost ukládá nařízení hejtmana, které začne platit ve středu. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Jihomoravského kraje Michal Cagala. Nemocnice se podle něj potýkají s nedostatkem zdravotnického personálu kvůli nemocem a karanténám. Studenti pomáhali už loni, na podzim jich bylo v nemocnicích v kraji kolem 160.

Rozhodnutí o nařízení pracovní povinnosti středoškolákům podepsal statutární náměstek hejtmana Lukáš Dubec (Piráti). „Pracovní povinnost je nařizována z důvodu naléhavého obecného zájmu neodkladného odvrácení nebezpečí ohrožení životů a zdraví obyvatel v souvislosti s trváním nouzového stavu. Nakažených pracovníků ve zdravotnictví přibývá zároveň s tím, jak se covid-19 šíří, a roste i počet aktuálně nemocných či zaměstnanců v karanténě v rámci samotných nemocnic. Studenti středních škol mohou v této chvíli výrazně pomoci,“ uvedl Dubec.

Podle něj se týká nařízení posledních ročníků zdravotnických středních škol a vyšších odborných škol se zdravotnickým zaměřením. „Využívány budou seznamy žáků a studentů, kterým byla pracovní povinnost nařízena už v měsíci říjnu 2020,“ dodal Dubec.

Po doručení pracovních příkazů budou studenti podle Cagaly kontaktovat určené pracovníky zdravotnických zařízení a domlouvat další podrobnosti výkonu pracovních povinností, zejména tedy den nástupu, konkrétní pracoviště a rozvržení směn.

Cagala uvedl, že zatím není jasné, kolika studentů se povinnost dotkne. „Počty budou záležet na požadavcích jednotlivých nemocnic. Začnou je hlásit od zítřejšího dne,“ poznamenal mluvčí. Na podzim v nemocnicích zřizovaných krajem a také v dalších nemocnicích v kraji jiných zřizovatelů pomáhalo 119 studentů středních škol a 42 studentů vyšších odborných škol.

Kraj zřizuje nemocnice v Kyjově, Hodoníně, Znojmě, Břeclavi, Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově a Hustopečích. V kraji jsou i dvě brněnské fakultní nemocnice nebo nemocnice zřizované městy.

Reklama

Doporučované