Hlavní obsah

Studenti v Katalánsku vyšli do ulic. Vadí jim omezení autonomie regionu

Katalánští studenti protestují proti omezení autonomieVideo: Reuters, Ruptly

 

Reklama

Madrid vyhrožuje použitím článku ústavy 155 Katalánsku poté, co uspořádalo referendum o odtržení regionu od Španělska. Studentů je v protestech přes tisíc. Pedagogové je podporují, někteří rodiče to ale nepovažují za vhodné.

Článek

Tisícovka katalánských studentů zahájila stávku proti omezení autonomie regionu. Studenti vysokých a středních škol podporováni pedagogy nesouhlasí s chystaným převzetím pravomocí místní vlády Madridem. Ti z místní barcelonské univerzity dokonce stávku připravovali přes noc a pokusili se zablokovat dopravu na silnicích. Rodiče studentů však nesouhlasí s přístupem učitelů ke stávce - připadá jim otevřeně separatistický. Učitelé se navíc dle rodičů neptali na svolení s účastí dětí na protestech a některé k účasti dokonce nutili.

„Odsuzujeme jakoukoli státní represi, jako je použití (ústavního článku) 155... a žádáme katalánský parlament o vyhlášení republiky, protože je jasné, že bez rozchodu (se Španělskem) se nepohneme,“ řekla mluvčí studentské unie UAB Célia Appelová. Článek 155, o jehož užití bude v pátek hlasovat španělský senát, umožňuje centrálnímu kabinetu omezit autonomii regionu, jehož vláda porušuje zákony.

„Nemůžete uvěznit celý národ! Proti frankistické represi.“ To je název dnešní stávky, který odkazuje na diktátora Franciska Franka. Studenti s ním srovnávají španělského krále Felipeho IV. a premiéra Mariano Rajoye. Podle španělské školské rady na školách stále probíhá výuka, i když v omezeném rozsahu.

Španělská vláda oznámila omezení autonomie Katalánska ve čtvrtek. Reagovala tak na pohrůžky katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Ten pro svůj region požaduje samostatnost na základě říjnového referenda.

Reklama

Doporučované