Hlavní obsah

Studenti zaplatí plné školné na univerzitách v Británii. Za přednášky online

Foto: ČTK

Vstup zakázán. Dveře Trinity College na Oxfordské univerzitě jsou kvůli pandemii návštěvníkům uzavřené.

Reklama

Školy sice budou možná zavřené, studenti budou muset i přesto platit. Britská vláda rozhodla o tom, že ať už to bude se znovuotevřením univerzit jakkoliv, studenti si nový rok na podzim zaplatí. V jeho plné výši.

Článek

Původně chtěli rektoři britských univerzit od vlády injekci 2,2 miliardy liber (68,2 miliardy korun) navíc na univerzitní výzkum, protože předpokládají, že v příštím roce z větší části přijdou kvůli koronavirové krizi o zahraniční studenty, kteří platí výrazně vyšší poplatky než Britové.

To by se brzy nejen kvůli koronaviru, ale i kvůli brexitu týkalo i Čechů. Podle deníku Blesk studovalo v loňském akademickém roce v Británii okolo 2500 českých studentů. Celkem mají zahraniční studenti pro Británii ročně hodnotu skoro sedmi miliard dolarů, asi 214 miliard korun.

Požadovanou finanční injekci ale britská vláda po několika týdnech jednání zamítla – místo toho nabídla univerzitám pomoc v hodnotě 100 milionů liber, v přepočtu asi 3,1 miliardy korun.

A plán je v současnosti takový, že všichni nastupující studenti zaplatí hned na podzim plnou výši školného – podle britského listu The Times jde o 9 250 liber, tedy zhruba 287 tisíc korun. Za normálních okolností by si mohli studenti podle deníku rozložit platbu do čtyř bloků v akademickém roce. Univerzity tak mají získat hned na podzim dohromady 2,6 miliardy liber.

Podle britských Timesů odmítlo ministerstvo financí poskytnout vzdělávacím zařízením finanční balíček, který by financoval jejich výzkum. A to s tím, že prioritou jsou v době koronavirové pandemie spíš podniky na pokraji bankrotu než movité instituce, které by mohly mít finanční problémy až někdy později v tomto roce.

Právě univerzity jako Imperial College v Londýně nebo také londýnská University College, které nejvíc zasáhne rok bez školného zahraničních studentů, mají přitom podle The Times silné rezervy. Ty jim pravděpodobně umožní přežít i takhle slabší rok. Menší univerzity, které mají už teď potíže, se dostanou ještě do větších problémů ve chvíli, kdy jim populárnější protějšky začnou přetahovat jejich část studentů. Univerzity proto mají povoleno navýšit počet přijatých studentů jen o pět procent oproti původnímu plánu.

Přednášky online a v „úžasné kvalitě“

Šéfka vládního univerzitního resortu Michelle Donelanová uvedla, že „finanční balíček, který vláda schválila, podpoří studenty, stabilizuje přihlašovací systém a uvolní tlak na univerzitní finance“. Studenti ale musí zaplatit plnou výši školného i přesto, že se možná nebudou moci účastnit přednášek na půdě univerzitních kampusů, využívat knihoven ani se zapojovat do tamních mimoškolních aktivit a spolků. V tom Donelanová problém nevidí.

„Už několik měsíců jsou univerzitní kurzy přednášené virtuálně a online, a to v úžasné kvalitě. Nemyslíme si, že by měli mít studenti nárok na náhradu, když jde o takovou kvalitu,“ řekla Donelanová podle The Times.

Studenti nicméně budou mít možnost podat formální stížnost tak, jak bylo dosud zvykem. Ačkoliv Donelanová tvrdí, že se studentům dostává kvalitní výuky, mnoho z nich si v současných distancovaných poměrech stěžovalo na to, že se na ně zapomnělo.

Univerzity i studenty ve Spojeném Království tak pravděpodobně čekají těžké časy. Některé ze vzdělávacích zařízení možná budou muset podle Nicka Hillmana, ředitele think tanku Higher Education Policy Institute, udělat těžká rozhodnutí. Slabší, méně oblíbené univerzity se možná budou muset spojit se svými silnějšími sousedy. Na konci dubna se také v médiích objevila informace, že jeden ze šesti nových vysokoškolských studentů teď kvůli koronavirové krizi uvažuje o tom, že si vezme rok volna. Podle Hillmana ale není hospodářská krize nebo recese obdobím, kdy by lidé oddalovali získání vzdělání. Podle něj naopak dává smysl ve studiu pokračovat a oddálit vstup na pracovní trh.

Reklama

Doporučované