Hlavní obsah

Studentka nahlásila sexuální obtěžování ředitelem. Spolužáci ji upálili

Nusrat Džahan Rafí spolužáci upálili, když nahlásila sexuální zneužívání ze strany ředitele.Video: Tereza Brhelová

 

Reklama

Kauza upálení bangladéšské studentky hýbe sociálními sítěmi. Dívku brutálně zavraždili její spolužáci. Případ se vyšetřuje.

Článek

Bangladéšská studentka Nusrat Džahan Rafí zemřela minulý týden na následky popálenin, které jí způsobili její spolužáci. Poté, co obvinila ředitele školy ze sexuálního obtěžování, ji odvedli na střechu školy, polili petrolejem a zapálili.

„Vrazi chtěli, aby to vypadalo jako sebevražda. Jeden z nich držel Nusratinu hlavu, aby ji nepolili petrolejem a nehořela také,” řekl BBC hlavní vyšetřovatel Banáž Kumar Madžumder.

Dívku odvezli do nemocnice s popáleninami na 80 procentech těla. Lékaři jí v místní malé nemocnici nedokázali pomoci, proto ji poslali do nemocnice v hlavním městě Dháka. Nusrat ještě v sanitce krátce před smrtí natočila video, kde za útočníky označila své spolužáky. Ani před smrtí neodvolala obvinění ředitele školy.

„Osahával mě. Budu proti tomuto zločinu bojovat do posledního dechu,“ říká dívka ve videu.

Nusrat chování ředitele nahlásila policii krátce po incidentu na konci března. Strážníci ale obvinění nevěnovali pozornost a jeden z nich si ji dokonce natočil. Dívka je ve videu viditelně rozrušená a schovává si obličej do dlaní. Jeden z policistů na nahrávce říká, že o nic nejde. Video se dostalo do médií a začalo se šířit i po sociálních sítích. Strážníka, který ho natočil, převeleli na jiné oddělení.

Policie nakonec vzala ředitele do vazby. Lidé ale začali v Nusratině rodném městě Feni a v Dháce protestovat na jeho podporu. Protesty organizovali dva dívčini spolužáci. Na její hlavu se snesla vlna kritiky a rodina se kvůli výhrůžkám začala bát o dívčin život.

Do školy šla Nusrat až několik dnů poté, co začaly protesty na podporu ředitele školy. Doprovázel ji její bratr, ale do školy ho nepustili. Ještě před závěrečnými testy, kvůli kterým do školy přišla, ji ale jedna z jejich spolužaček vylákala na střechu. Tam na ni čekali další spolužáci. Chtěli ji donutit, aby obvinění odvolala. Když odmítla, polili ji petrolejem a zapálili.

„Kdyby mě nechali jít s ní, nikdy by se nic takového nestalo,“ řekl její bratr, který byl i u převozu dívky do specializovanější nemocnice.

Vyšetřovatelé zatím zadrželi patnáct lidí, sedm z nich se údajně podílelo na vraždě. Mezi ně patří i dva dívčini spolužáci a organizátoři protestů na podporu ředitele. Ve vazbě nadále zůstává i on sám.

„Pardon? Proč nikdo nemluví o té dívce z Bangladéše, kterou ZAPÁLILI předtím, než šla psát závěrečné testy, protože odmítla odvolat obvinění, že ji sexuálně obtěžoval ředitel její školy? Jmenuje se Nusrat Džahan Rafí."

Nusratina smrt vyvolala bouřlivé reakce na sociálních sítích. Lidé nesouhlasí především se způsobem, jak se zachází s oběťmi sexuálního násilí v zemi. Podle bangladéšské skupiny pro ženská práva Mahila Parišád bylo v Bangladéši za poslední rok 940 případů znásilnění. Odborníci podle BBC ale tvrdí, že číslo je nejspíš mnohem větší.

Reklama

Doporučované