Hlavní obsah

Studie: Káhira je pro ženy nejnebezpečnější megapolí na světě

Egyptská metropole Káhira je pro ženy nejnebezpečnějším místem na světě (video: Reuters).

 

Reklama

Egyptská metropole Káhira je pro ženy nejnebezpečnějším místem na světě. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila organizace Thomson Reuters Foundation. Ženy v Káhiře čelí obtěžování i při chůzi na ulici.

Článek

Odborníci pro práva žen hodnotili 19 světových měst s více než deseti miliony obyvatel. Zaměřili se na sexuální násilí, přístup ke zdravotní péči a vzdělání a pracovní příležitosti.

Desítku nejhůře hodnocených měst tvoří především africké a asijské metropole, jako je konžská Kinshasa, bangladéšská Dháka nebo indické Dillí, ale i turecký Istanbul nebo peruánská Lima.

Naopak nejbezpečnější megapolí je pro ženy Londýn, na druhé příčce se umístilo Tokio a na třetím pak Paříž.

Aktivisté zabývající se právy žen v Káhiře podle zpravodajského serveru BBC připisují špatné hodnocení egyptské metropole staleté tradici diskriminace. Podle egyptské novinářky Šahiry Amínové je život pro ženy ve městě velmi těžký a obtěžování čelí i při tak běžné činnosti, jako je chůze po ulici.

V Londýně naproti tomu v současné době mají ženy vedoucí postavení v podstatě ve všech společenských odvětvích včetně politiky, umění nebo obchodu, uvedl podle BBC londýnský starosta Sadiq Khan.

Například francouzská vláda se chystá zavést postih mužů, kteří nepříliš vybíravým způsobem obtěžují ženy například na ulici. Mají dostávat pokuty, které nemají být ani příliš vysoké, aby je pachatel mohl policistům, kteří ho přistihnou, zaplatit rovnou na místě. Státní tajemnice pro rovnost mezi pohlavími Marlène Schiappaová chce skoncovat s běžným jevem větších francouzských měst, kde někteří muži na ženy pokřikují, vlezlým způsobem se pokoušejí o seznámení a snižují se k nadávkám, když jsou odmítnuti.

„V současné době nelze podat žalobu pro pouliční obtěžování, když se někdo dostane do vašeho životně důležitého prostoru, mluví s vámi deset nebo 20 centimetrů od vašeho obličeje, následuje vás tři, čtyři, pět nebo šest ulic nebo žádá o vaše telefonní číslo asi 17krát,” řekla Schiappaová v rozhlasové stanici RTL.

Reklama

Doporučované