Hlavní obsah

Studie: Nájemné v Praze u bytů 2+KK ve třetím čtvrtletí kleslo o 4,2 procenta

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dlouhodobé nájemné bez energií v Praze u nejžádanější dispozice 2+KK ve třetím čtvrtletí meziročně kleslo o 4,2 procenta na 14 900 korun měsíčně. Proti konci června bylo o 6,4 procenta vyšší.

Článek

Z ostatních pěti největších měst Česka meziročně kleslo v Ostravě (o deset procent), a Plzni (o 3,5 procenta). V Brně a Olomouci stagnovalo, v Liberci o 10,5 procenta vzrostlo. Vyplývá to z údajů společnosti UlovDomov.cz.

„Bod obratu nastal už během léta, nyní je posun viditelnější. Je to logické, protože majitelé nemovitostí konečně dostávají prostor zvýšit své zisky z pronájmu. Tento sezonní nárůst je podpořen návratem studentů do univerzitních měst a může tedy zkreslovat celkový trend, který je a bude spíše pozvolný,“ sdělil ředitel UlovDomov.cz Martin Březina. Jak dále uvedl, v celém Česku nyní nelze pozorovat jednotný trend, což je dáno rozdílnou dynamikou a odlišnými vstupními faktory jednotlivých měst.

U bytů 1+KK kleslo v hlavním městě nájemné na konci třetího čtvrtletí meziročně o pět procent na 10 950 korun měsíčně, v případě 3+KK se snížilo o 2,3 procenta na 21 500 korun. Proti druhému čtvrtletí nájmy u dispozice 1+KK vzrostly o 4,3 procenta, u bytů 3+KK se zvýšily o 7,5 procenta.

„Tyto hodnoty se týkají především bytů v dobrém stavu a v žádaných lokalitách, například u metra nebo v blízkosti univerzitních fakult. Naopak v případě panelákových jednotek nebo bytů na okraji města může být tržní realita odlišná,“ doplnil Březina.

V Brně měsíční nájemné u všech kategorií meziročně stagnovalo. U nejžádanějších bytů 2+KK na úrovni 14 000 korun, u bytů 1+KK na 10 000 korun a v případě 3+KK na 18 000 korun.

Nájemné u nejžádanější dispozice z šesti největších měst ČR kleslo také v Ostravě, meziročně o deset procent na 9000 korun měsíčně, v Plzni o 3,5 procenta na 11 100 korun. V Olomouci stagnovalo na hodnotě 12 000 korun, v Liberci vzrostlo o 10,5 procenta na 10 500 korun.

„Jedním z ukazatelů tržní dynamiky je objem inzerce, tedy nabídek volných bytů. Naše data ukazují, že nabídka bytů v hlavním městě mezikvartálně klesla zhruba o čtvrtinu, což se logicky doplňuje právě s postupným růstem cen nájmů. Z trhu teď zmizely především větší třípokojové a čtyřpokojové byty. Postupně ubývají také byty dispozic 1+kk a 2+kk, které mají na celkovém objemu nabídek dlouhodobě zásadní podíl,“ dodal Březina.

Reklama

Související témata:

Doporučované