Hlavní obsah

Studie: Ženy s malými dětmi jsou produktivnější, když pracují z domova

Foto: Profimedia.cz

Práci z domova si během pandemie vyzkoušela zhruba polovina Čechů. Ženám s dětmi home office vyhovuje nejvíce díky flexibilitě.

Reklama

Ženy s malými dětmi jsou produktivnější, když namísto dojíždění do zaměstnání mohou pracovat z domova. Mladým zase vyhovuje, že neztrácí čas cestováním.

Článek

Home office, tedy práci z domova, oceňují podle studie především ženy s malými dětmi. Uvádí, že jsou díky tomu více produktivní, než když musí být v práci, svoji produktivitu doma vyčíslily na 109 procent.

„To je překvapivé vzhledem k tomu, že v ČR o menší děti dominantně pečují ženy. Když se navíc podíváme na dělení podle věku, tak nejvyšší produktivitu uváděly ženy ve věkové kategorii 35–44 let,“ píše se ve studii s názvem „Práce z domova: možnost, nebo nutnost?“, která se věnovala práci z domova v roce 2020. Podle autorů studie jsou ženy spokojené, protože si mohou lépe rozvrhnout čas, a jsou tak flexibilnější. Naopak muži svou produktivitu doma ohodnotili na 94 procent.

Mladším lidem pak nejvíce vyhovuje, že ušetří čas za dojíždění. Ti by také nejvíce ocenili práci z domova i do budoucna. Stejně tak ale i padesátníci a šedesátníci, kteří zase oceňují, že se doma mohou lépe soustředit.

Více než polovina Čechů si vyzkoušela práci z domova

Pandemie koronaviru měla zásadní vliv na mnoho oblastí a jednou z nich je i práce. Pracovat z domova si alespoň na nějaký čas vyzkoušelo 51,7 % Čechů a zalíbilo se jim to natolik, že by v tom rádi pokračovali.

Jak moc Češi během roku pracovali z domova, úzce souviselo právě s vývojem pandemie. Při první vlně koronaviru pracovalo z domova 40 procent Čechů, paradoxně při další vlně na podzim, která byla mnohem větší, jich z domova pracovalo méně, konkrétně 30 procent. Pořád to ale bylo mnohem více lidí než během období mezi vlnami.

Přitom před pandemií pracovala na home office asi desetina Čechů, což je pod průměrem Evropské unie. V průměru v EU totiž pracovala z domova asi šestina lidí.

Vzdělanější pracují z domova častěji

Studie ukazuje, že z domova častěji pracovali vzdělanější lidé. Vysokoškoláci pracovali z domova o 20 procent pravděpodobněji než lidé s maturitou a o 40 procent pravděpodobněji než lidé bez maturity. Je to nejspíš tím, že vzdělanější lidé pracují v odvětvích, kde je práce z domova možná.

To bylo také největší překážkou pro lidi, kteří na home office nepracovali vůbec. Jejich práce to jednoduše nedovoluje, a to konkrétně u 78 procent lidí. Byli to například pracovníci ve službách nebo obchodech a nejvíce pak lidé pracující v průmyslu nebo zemědělství. Zhruba 12 procent lidí uvedlo, že raději pracují z pracoviště, a stejné procento, že to jejich zaměstnavatel neumožňuje.

Práce z domova prohlubuje nerovnosti

Studie také ukazuje, že lidé byli schopni velmi rychle na práci z domova přejít, když to bylo potřeba. Avšak současná ekonomika, která je založena na velkém podílu pracujících v průmyslu, do budoucna moc neumožňuje, aby většina Čechů na home office přešla.

Zároveň práce z domova způsobuje nerovnosti mezi obyvateli. „Je proto žádoucí přemýšlet, jakými nástroji podporovat ty skupiny obyvatel, které se budou vývoji obtížněji přizpůsobovat, nebo jim nepřinese výhody,“ píše se ve studii na závěr.

Reklama

Doporučované