Hlavní obsah

Nízká nezaměstnanost naznačuje velký budoucí problém na trhu práce

Jan Rafaj
viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR
Foto: Shutterstock.com

Komentář Jana Rafaje, viceprezidenta Svazu průmyslu a obchodu ČR.

Reklama

Je nejnižší nezaměstnanost opravdu výhra? V následujících dvou dekádách nás může nedostatek lidí dostat na kolena.

Článek

Česko před pandemií zažívalo na jedné straně skvělé období ekonomického růstu, ale na straně druhé už pomalu pociťovalo problém, který se postupně bude ještě prohlubovat. Tím je nedostatek lidí. Svědčí o tom i rekordně nízká nezaměstnanost, která se udržela navzdory koronavirové krizi. Demografická čísla mluví jasně. V realitě je pocítíme velmi rychle, hned jak opadne pandemie.

V následujících dvaceti letech budou na trh práce přicházet populačně nejslabší ročníky a naopak odcházet ty nejsilnější. Na konci devadesátých let a na začátku nového milénia se narodilo nejméně dětí od roku 1785. A to jsme zabrousili k tomuto roku jenom proto, že to jsou nejstarší údaje, které o porodnosti máme. Z trhu práce v následujících 25 letech odejde bez náhrady tři čtvrtě milionu lidí. Každý rok odpadne zhruba o 30 tisíc lidí více, než přibude mladých absolventů.

Je proto nepochopitelné, že politické strany v rámci předvolebního boje přicházejí s návrhy na zkrácení pracovního týdne. Ve snaze urvat voliče ukazují naprosté nepochopení současné situace. Trhem práce se zabývám mnoho let a protože vím, co nás čeká, přijdou mi tyto úvahy zcestné. To je jako kdybychom se rozhodli, že v době, kdy jsou lesy úplně suché, dáme dětem sirky, ať si tam jdou rozdělávat ohníčky.

Stále oblíbenější je i trend zkrácených úvazků, který v českých podmínkách z trhu práce odčerpává další část pracovních sil. Musíme si uvědomit, v jaké jsme situaci a přijít s koncepčním řešením, ne populistickými sliby. Ve hře je celé fungování státu včetně plnění státního rozpočtu. Ale i spokojenost a udržitelnost práce nás pracujících.

Už teď je v podstatě nalinkováno, kolik lidí přijde na trh práce v následujících dvaceti letech. Víme, na jaké školy se nám hlásí kolik studentů. Musíme kriticky zhodnotit, v jakých profesích nám budou lidé chybět, zda budeme mít dostatek pracovníků ve zdravotnictví, veřejných službách, u policie či hasičů. Kolik lidí budeme postrádat v dopravě, energetice, vodohospodářství či zemědělství. To je úkol pro vládu, ať už tuhle nebo tu příští.

Není těžké postavit nemocnici a vybavit ji nejlepším zařízením, těžké je zajistit kvalifikovaný personál, což nám mimochodem ukázala pandemie.

Za Svaz průmyslu jsme nynější vládu vyzvali, aby vytvořila pracovní skupinu na oblast trhu práce, abychom si načrtli demografický vývoj a řekli si, jak ho budeme řešit. Data jsou dostupná, je to jednoduchá matematika. Jedním z řešení je digitalizace. Musíme si touto cestou pomoci všude, kde se dají činnosti zjednodušit a ty rutinní nahradit stroji či počítači.

Dalším je větší zapojení pracovníků ze zahraničí. Ale to si musíme říct otevřeně, zda to jako národ zvládneme. Pokud ano, musí stát na větší národnostní pestrost Čechy proaktivně připravit.

Reklama

Doporučované