Hlavní obsah

Půjčila si, přišla o dům a ztratila víru. Stydím se, že jsem v roce '89 stála na Letné, říká důchodkyně

Foto: Pixabay

Zkušenosti s dluhem jako poslední kapka. Podle odborníků je častým jevem, že senioři v dluzích nevěří v demokratický vývoj.

Reklama

Senioři, kteří podlehli agresivním poskytovatelům půjček, ztrácí víru v demokracii. Podle expertů o iluze přichází všichni v dluhové pasti.

Článek

Byla to poslední kapka, která Helenu Zajícovou přinutila přehodnotit vnímání celého porevolučního období. Půjčila si u nebankovní společnosti a o několik měsíců později musela prodat svůj dům.

„Já jsem úplně zhnusená. Dnes se stydím, že jsem stála v roce 1989 na Letné. Jsem strašně zklamaná a zhnusená, když vidím, kam to vede,“ říká dnes 82letá seniorka.

Přitom ještě v roce 2011 podnikala. Provozovala dva obchody, jeden s konfekcí, druhý s prádlem. Obrat v jejím životě nastal ve chvíli, kdy se kvůli opravám rozkopala ulice před jejími obchody a přestali k ní chodit zákazníci.

Musela si půjčit peníze, aby mohla mít dál otevřeno. „V bance mi půjčku nechtěli dát, protože mi bylo více než sedmdesát let. Byla jsem pro ně riziková,“ vysvětluje Helena Zajícová.

Obrátila se proto na nebankovní společnost Central system, na jejíž inzerát narazila v novinách. Od té chvíle šlo vše velmi rychle. Do Lysé nad Labem za Helenou Zajícovou přijel zástupce firmy a půjčku s ní domluvil.

Na samotné podepisování smlouvy má poměrně traumatický zážitek. „Šli jsme do malé místnosti bez oken, dali přede mě stoh papíru. Bylo to tak padesát lejster a řvali na mě: pište, pište, pište. Tak já, blbec, jsem psala,“ popisuje Helena Zajícová, která měla nakonec dostat na ruku za stotisícovou půjčku 48 tisíc korun.

„A s brekem jsem odjela,“ dodává seniorka, která velmi záhy přestala mít peníze na splátky. O několik měsíců později byla nucena prodat dům, aby mohla zaplatit poskytovateli půjčky požadovaných bezmála 1,3 milionu korun. Přitom si ve stejném roce od společnosti půjčila 200 tisíc korun.

Helena Zajícová oslovila advokáta Petra Němce, který hájí dlužníky a lidi s neplatnými exekucemi, jenž jí pomohl s obranou a její případ dotáhl k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který rozhodl v její prospěch.

„Když někdo půjčuje důchodkyni, které v té době bylo 74 let, peníze na deset let, tak je to samo o sobě zvláštní,“ říká advokát Petr Němec, kterého na případu také zaujalo to, jak rychle narostl dluh do vysokých částek.

„Je to neúměrné. Vypadá to na konstrukt, kdy se spíše chtěla zpeněžit nemovitost,“ dodává Petr Němec.

Podobně popsal celou půjčku i soudce v rozsudku. Z jednání firmy podle soudce vyplývá, že „pro ni bylo naopak žádoucí, aby dlužníci byli nesolventní, neplnili své povinnosti, a došlo tak k co možná nejrychlejšímu získání maximálního výtěžku na úkor dlužníků, když ti po sjednání úvěru neobdrželi ani celou úvěrovou částku, ale výrazně poníženou“.

Důvodů, které soudce k takovému popisu situace vedou, je vícero. Například že Helena Zajícová podepsala dvě smlouvy, které se obě tvářily jako půjčka na opravu domů a domem byly jištěné. Nebo že se firma nezajímala o skutečnou finanční situaci seniorky a stačilo jí jen čestné prohlášení.

Tajuplná firma s dobrou adresou

Společnost Central system je prakticky nemožné oslovit. Nemá internetové stránky, sídlí v centru Prahy na adrese, která je nabízena k pronájmu. Na firmu nelze dohledat ani telefonní nebo e-mailový kontakt.

Seznam proto kontaktoval advokátku Renátu Pešlovou, která firmu u soudu zastupuje. „Nesouhlasíme s tím rozhodnutím. Máme odlišný právní názor,“ řekla Seznamu a dodala, že spor se opírá o nejnovější judikatury, které podle advokátky nejsou ještě tak ustálené.

Z rozsudku lze ale vyčíst, že Central system u soudu argumentoval například tím, že seniorka věděla, že se jedná o nebankovní úvěr, a byla seznámena s podmínkami. Dokládá to i tím, že brzy po první půjčce uzavřela ještě druhou. Stejně tak argumentují, že ve chvíli, kdy přestala Helena Zajícová splácet, přestala i s firmou komunikovat.

Advokátka se proti rozhodnutí, že by firma měla seniorce téměř 1,1 milionu korun vrátit, odvolala. Sporem se bude zabývat Městský soud v Praze. Helena Zajícová se proto vrácení peněz zatím nedočkala.

„Měla jsem před lety jiné představy o směřování země,“ říká seniorka.

Ztráta důvěry v systém je častá

Konkrétnější čísla o zadluženosti seniorů nejsou k dispozici. Lze vycházet jen ze zveřejněných údajů o seniorech v exekuci. Podle statistik Exekutorské komory ze srpna letošního roku je v exekuci 72 905 lidí ve věku nad 65 let.

Česká správa sociálního zabezpečení pak eviduje k červnu letošního roku 52 175 srážek ze starobních důchodů. Počet seniorů mírně roste, počet seniorek naopak mírně klesá.

Odborníci na dluhovou problematiku Seznamu potvrdili, že ztráta důvěry v demokratický systém je u seniorů v dluhových problémech častým jevem.

„Potkáváme se s tím a je třeba s tím umět v poradnách pracovat,“ říká David Šmejkal ředitel Poradny při finanční tísni. Podle něj jsou senioři ohrožená skupina, která když se dostane do dluhů, tak začne propadat stresu a depresím.

„Zvyšuje se v nich míra nedůvěry v systém,“ říká David Šmejkal.

Podle Daniela Hůleho, experta na dluhovou problematiku v organizaci Člověk v tísni, jde o ohromný problém české společnosti. „Řeči o svobodě jsou jim úplně jedno, když se stát spíše zastává toho, kdo vás chtěl obrat o peníze, a říká, že vám zařídí kurz, jak se příště nenechat okrást.“

Problém se podle něj týká nejen seniorů, ale všech lidí, kteří se dostali do dluhové pasti.

„Jsou to lidé se střední školou nebo vysokoškolským vzděláním a jsou z toho šílení,“ říká Hůle, podle kterého musí často řešit i to, že dlužníci chtějí vzít spravedlnost do vlastních rukou.

Reklama

Doporučované