Hlavní obsah

Sucho ničí české stromy a lesy, nejhůře je na tom borovice

Lesníky na Dobříšsku trápí nadměrné usychání stromů, zejména borovic.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

Absencí srážek a suchem, které s sebou přinesla vlna neobvykle vysokých teplot, trpí lesy po celé republice. V některých oblastech začíná být situace kritická – například na Dobříšsku.

Článek

„Letošní horko se projevuje negativně na stromech, ale pořád je to důsledek toho, co pociťujeme od roku 2015, od první extrémní vlny sucha. Nárůst odumírání borovice je rapidní,“ řekl pro Seznam Michal Pernica, ředitel společnosti Lesy Colloredo-Mansfeld, která se stará o lesy mimo jiné kolem Dobříše. Jde o oblast ve srážkovém stínu, kde je důsledek nedostatečných letních srážek výrazně znát.

Dalším problémem je podle Pernici i samotná „struktura“ dešťů. Čím dál častěji se objevují přívalové deště, kdy prší krátce, za několik hodin je opět sucho a pak i měsíce nezaprší.

Dobříšsko je spolu s například Polabím oblastí, kde je borovice kvůli suchu nejvíce zasaženým stromem.

„Borovice sahá do velkých hloubek. Na rozdíl od například smrku si nedokáže kořeny přebrat tu vláhu z povrchu, a tak usychá. Sucho je pak i startovacím stimulem pro škůdce, protože strom je oslabený, nedokáže se bránit, a to je velmi atraktivní pro kůrovce, což vidíme v posledních dvou až třech letech masivním nárůstem výskytu lýkožrouta smrkového,“ podotkl Michal Pernica.

Při letních vysokých teplotách a suchu je podle lesníka důležité i chování návštěvníků lesa. Lesní požár totiž může způsobit i pořádně nezhasnutý nedopalek od cigarety.

Reklama

Související témata:

Doporučované