Hlavní obsah

Sundejte školákům roušky, požaduje po Babišovi Svaz měst a obcí

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Svaz měst a obcí ČR požaduje, aby žáci a studenti nemuseli nosit ve škole roušky.

Článek

Za současné epidemické situace a v kontextu dalších rozvolňování protikoronavirových opatření považuje nošení ochrany úst a nosu za bezpředmětné. V dopise s požadavkem oslovil premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Zkušenosti z minulých týdnů ale potvrzují, jak náročné je pro děti trávení celé výuky v rouškách a respirátorech, a to jak psychicky, tak fyzicky,“ uvedl předseda svazu František Lukl v dopise.

Zmínil také, že nošení roušek při hodinách je intenzivním zásahem do osobní integrity dětí a mládeže. Údajně také dětem působí zakrytí nosu a úst zdravotní komplikace. Za opodstatněné považuje Lukl roušky ve sdílených prostorách škol. Podle něj nízká čísla pozitivních případů při antigenním testování dokazují, že od povinnosti lze ustoupit.

Iniciátorem zrušení roušek ve školách je Martin Vencl, který má dvě malé děti a v současnosti pracuje jako mluvčí společnosti Explosia v Pardubicích. Náměstek pardubického primátora Jakub Rychtecký (ČSSD) zastává stejné stanovisko. Oba na toto téma veřejně vystoupili v podcastu televize V1, hostem byl také Pavel Stara, předseda představenstva BK JIP Pardubice a manažer Sportovního parku Pardubice.

Dvoudílný podcast se jmenoval Tátové za své děti. Rychtecký v něm slíbil, že požádá svaz, který sdružuje téměř 3 000 obcí a měst, o pomoc. Výsledkem je dopis premiéru Babišovi. Informace o aktivitě uvedli Rychtecký i Vencl na svých facebookových účtech. Podle Rychteckého souhlasí se zrušením roušek na školách i ředitelé a ředitelky škol, jež Pardubice zřizují.

Reklama

Doporučované