Hlavní obsah

Palestinský vůdce vězeňského protestu podváděl při hladovce, natočila ho kamera

Vůdce vězeňské hladovky při protestu podváděl. Jídlo mu podle všeho dala vězeňská služba, aby vyzkoušela jeho odhodlání. Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Téměř 900 Palestinců stávkuje v izraelských vězeních za lepší podmínky. Předseda jejich klubu nevěří, že nahrávka podvádějícího Marwana Barghoutiho je pravá, video má prý jen zlomit ducha stávkujících.

Článek

Izraelská vězeňská služba zveřejnila nahrávku, na které je zachycen palestinský vězeň Marwan Barghouti, jak konzumuje jídlo - sušenky, sladkou tyčinku a sůl. Barghouti je jeden z téměř devíti set Palestinců, kteří aktuálně v několika izraelských vězeních drží hladovku za lepší podmínky, protesty dokonce sám inicioval.

Podle zdrojů izraelského webu Haaretz mělo jít o cílenou provokaci, jídlo Barghoutimu údajně podstrčila sama vězeňská služba, aby zjistila, nakolik vůdce hladovějících sám na protestech participuje. Sušenky měl Barghouti sníst deset dnů po začátku hladovky, týden nato pak zkonzumoval tyčinku a pytlíček soli.

Předseda Klubu palestinských vězňů a manželka Marwana Barghoutiho nicméně video považují za podvrh. Jde prý o důmyslnou psychologickou válku a nahrávka má jen prolomit morálku stávkujících.

Marwan Barghouti byl odstouzen k pěti doživotním trestům za vraždu pěti Izraelců v průběhu druhé palestinské intifády. BBC připomíná, že nyní 57letý Barghouti byl před uvězněním vůdcem hnutí Fatah a řídil i jeho ozbrojené křídlo Tanzim. Byl považován za možného nástupce současného palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse.

Reklama

Doporučované