Hlavní obsah

Izrael zpětně uznal čtyři tisíce obydlí na Západním břehu. Palestinci krok odsoudili

Palestinci nesouhlasí s krokem izraelského parlamentu, který zlegalizoval 4 tisíce obydlí na Západním břehu.

 

Reklama

Sebevědomí izraelské vlády po nástupu Trumpa roste. Původní majitele chce odškodnit.

Článek

V pondělí schválil izraelský parlament zákon, který zpětně legalizuje asi 4 tisíce obydlí v osadách okupovaného území na palestinském Západním břehu. Právní předpis pravděpodobně odpůrci napadnou u nejvyššího soudu. Podle agentury AP totiž de facto vyvlastňuje soukromou půdu patřící Palestincům. Palestinská strana ihned přijetí normy odsoudila.

Zákon představuje další vstřícný krok směrem k budováním osad, který vláda premiéra Benjamina Netanjahua podnikla po zvolení nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle agentury Reuters se ale spíše jedná o symbolický akt, neboť je nový zákon v rozporu s dřívějšími rozhodnutími izraelského nejvyššího soudu. Za neústavní považuje zákon izraelský generální prokurátor a v případě očekávaného sporu u nejvyšší soudní instance jej nebude hájit.

Zákon byl přijat poměrem hlasů 60 ku 52. Pro původní palestinské majitele to znamená, že dostanou odškodné buď ve formě peněz, nebo půdy. A to bez ohledu na to, zda své parcely postoupili dobrovolně či ne.

Reakce Palestinců a podpora Donalda Trumpa

Organizace pro osvobození Palestiny zákon označila za „legalizaci krádeže” pozemků, která „zhatila všechny šance na politické řešení” dlouhotrvajícího konfliktu. I Palestinci jakékoli kroky legalizace odsuzují a považují je, stejně tak jako velká část mezinárodního společenství, za zásadní překážku mírového řešení sporu. Jiného názoru je ale Donald Trump, jehož úřad minulý týden uvedl, že budování nových osad nepovažuje za překážku mírového procesu. Od jeho zvolení vystupuje izraelská vláda v otázce osad sebevědoměji, neboť nový prezident dává v tomto ohledu najevo vstřícnější přístup než jeho předchůdce Barack Obama.

Izraelské ministerstvo obrany minulý měsíc oznámilo, že plánuje výstavbu 2 500 bytů. Část z nich bude podle médií podporováno rodinou Trumpova zetě Jareda Kushnera.

Reklama

Doporučované