Hlavní obsah

Kapustou a špenátem proti nepříteli. Palestinci si brání území pěstováním zeleniny

 

Reklama

Organická farma vznikla na území Západního břehu Jordánu. Majitelé si od komunitního projektu slibují větší potravinovou soběstačnost.

Článek

Na dohled od sektoru izraelských osad na Západním břehu Jordánu tři mladí Palestinci založili vlastní organickou farmu. Na čtyřech akrech země tu pěstují papriky, sladké brambory, špenát, kapustu nebo citronovou trávu. Do péče o rostliny, okopávání záhonů nebo ručního zalévání se může zapojit celá místní palestinská komunita. Komunitní starost je ostatně jedním z hlavních principů tohoto zemědělského modelu.

Zakladatelé farmy Om Sleiman si od vlastní produkce slibují hlavně menší závislost na Izraeli, zároveň se ale farmařením brání proti rozšiřování izraelských osad.

K obdělávání záhonů není potřeba mnoho nástrojů. „Pracujeme s krumpáči a vidlemi, jde nám to. Místní zemědělci se tak mohou vrátit k práci, obdělávat svou půdu. Doufáme, že náš projekt uspěje a bude vzorem pro další lidi," přeje si jeden z autorů nápadu Kefah Mansour, kterého citovala agentura Reuters.

Organické farmaření, o jehož produkci se stará celá komunita, má podle tří mladých Palestinců potenciál vynášet až čtyřikrát více než farmaření klasické, ovšem až za dva nebo čtyři roky. Patří k němu třeba i úsporné zacházení s vodou, které je v oblasti obecně nedostatek. 80 procent zdrojů navíc kontroluje Izrael.

Osady na Západním břehu Jordánu.

Západní břeh Jordánu je území, na které si dělá Izrael nárok i přes to, že mezinárodní společenství považují oblast za součást státu Palestina. Území je rozděleno do několika sektorů podle složení obyvatelstva. Izrael, který v minulosti Západní břeh zabral, tu vystavěl několik svých osad, některé byly na začátku 21. století vyklizeny. Celkem se tu nachází více než 240 nejen izraelských osad.

Reklama

Doporučované