Hlavní obsah

Svaz starty Ledecké na závodech blokovat nechce, na sezonu jí přidal 800 tisíc

Foto: ČOV / Pavel Lebeda

Ester Ledecká.

Reklama

Spor Ester Ledecké a Svazu lyžařů České republiky by měl skončit dohodou. Přidat by jí měl 800 tisíc korun. Agentura zastupující Ledeckou označila vyjádření svazu za lži.

Článek

Agentura Sport Invest, která Ester Ledeckou zastupuje, přišla se zprávou, že Svaz lyžařů České republiky (SLČR) blokuje dvojnásobné olympijské vítězce starty v závodech.

Výkonný výbor SLČR nyní ukázal reprezentační smlouvu, kterou Ledecké nabízel k podpisu. „Ester je výjimečná závodnice, proto jí nabízíme výjimečné podmínky. Ty jsou bezprecedentně nadstandardní. Nikdy v historii Svazu lyžařů ČR neměl žádný závodník takovou finanční podporu,“ uvedl v tiskovém prohlášení prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Sobotka.

Svaz popřel, že by Ledecké dával ultimáta a stavěl ji do situace, kdy by jí zakazoval závodění. Jako vstřícný krok na úterním výboru navýšil reprezentační smlouvu o 800 tisíc korun.

„Máme eminentní zájem na tom, aby Ester závodila a nadále úspěšně reprezentovala Českou republiku. Za poslední čtyři roky svaz společně s Duklou a ČOV investoval do jejího výkonnostního růstu 11,5 milionu korun,“ uvedl Sobotka.

Svaz zveřejnil finanční podmínky, které Ledecké pro nadcházející sezonu prostřednictvím smlouvy nabízí. Olympionička by měla od SLČR získat přesně 3 773 067 korun. To však není všechno, další 1,85 milionu korun Ledecké pošlou Český olympijský výbor a Armádní sportovní centrum Dukla. Celkem tak Ledecká dostane na sezonu přes 5,6 milionu korun.

Zveřejňovat podmínky smlouvy není obvyklé. A už vůbec ne ještě předtím, než dojde k jejímu podpisu. Podle Sobotky však Ledecká a Sport Invest nedaly SLČR jinou možnost.

„V průběhu jednání to není běžné, ale byli jsme k tomu donuceni zavádějícím vyjádřením ze strany agentury Sport Invest,“ uvedl Sobotka.

Předseda úseku alpských disciplín se také ohradil proti nařčení Sport Investu, že by svaz měl Ledecké blokovat start na závodech v Chile. „Ester přihlašujeme jako každého normálního závodníka. Včera jsme obdrželi přihlášku na závody v Chile, takže ji přihlásíme. Nikdy to nebylo žádné naše ultimátum,“ uvedl Ladislav Forejtek.

Problémem v podpisu smlouvy měl být i prostor pro vlastní využití marketingové plochy na závodním oblečení. I v tomto svaz vyšel Ledecké vstříc. V snowbordingových závodech bude moci pro vlastní marketing využívat 400 centimetrů čtverečních, u alpských disciplín pak 300.

Na výsledek jednání výkonného výboru zareagovala ihned agentura Sport Invest. V tiskovém prohlášení označila vyjádření SLČR za lži.

„Zástupci Svazu lyžařů České republiky lžou a záměrně překrucují fakta. Trváme na našem prohlášení, že se Svaz lyžařů k Ester choval ultimativně. Jsme připravení dokázat, že Ester Ledecké bylo vyhrožováno zastavením financování její přípravy spojené s nepřihlašováním na závody, pokud nepodepíše reprezentační smlouvu do 31. srpna 2018. Zároveň máme po výstupech zástupců Svazu lyžařů v médiích pocit, že se zásadně rozcházíme ve vnímání základního problému ohledně reprezentační smlouvy Ester Ledecké. Během středy se k celé situaci vyjádříme více,“ stojí v prohlášení.

Reklama

Doporučované