Hlavní obsah

Svědectví o teroru v Londýně: Politik zachraňoval život, druhý natočil drama na mostě

Britský politik, který se snaží oživit zraněného policistu, je za hrdinu.

 

Reklama

Teroristický útok si vyžádal zatím čtyři mrtvé, útočníka policie zastřelila. Bezprostředním svědkem vražedného útoku byl i někdejší polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Článek

Středeční teroristický útok v Londýně, který se odehrál v den výročí teroristického útoku v Bruselu, přinesl řadu tragických příběhů.

Ale také ty, kterou jsou ukázkou lidskosti.

V jednom takovém figuruje britský politik Tobias Ellwood, tajemník pro záležitosti Blízkého východu. Byl v bezprostřední blízkosti policisty, kterého útočník napadl nožem. A snažil se Keitha Palmera – bohužel neúspěšně – udržet při životě. Sociální sítě nabídly záběry, jak v saku a kravatě provádí srdeční masáž a dýchání z úst do úst. Zakrváceného Ellwooda pak vystřídali zdravotníci. Strážník Palmer mnohonásobné pobodání nepřežil.

Tahíb Tanim popisuje chvíli, kdy si uvědomil, že je střed Londýna cílem útoku.

„Byl jsem v kavárně, když jsem uslyšel ránu. Bylo to velmi hlasité. Ale nevěnoval jsem tomu moc pozornosti - říkal jsem si, že to bude nějaký turista, ohňostroj nebo tak něco. A pak jsem spatřil, jak kolem utíkají lidé." To je jen jedno ze svědectví, které popisuje okolnosti, za kterých se britská metropole znovu stala terčem teroristického útoku. Pro agenturu Reuters událost vylíčil úředník Tahíb Tanim, který se pohyboval v blízkosti tamního parlamentu. Právě budova zákonodárců zjevně byla hlavním cílem útočníka.

Ten nejprve po Westminsterském mostě, který spojuje oba břehy Temže a ústí u budovy parlamentu, najížděl do lidí. Zranil na čtyřicet osob. V době útoku přejížděl po mostě taxíkem někdejší polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Na Twitter pak pověsil video, které pořídil krátce poté, co útočník najel do skupiny chodců.

Video, které natočil na Westminsterském mostě Radoslaw Sikorski.

„Slyšel jsem něco, jako by auto narazilo do plechu," popsal později pro polskou stanici TVN24. „Podíval jsem se a viděl osobu ležící na chodníku. Zapnul jsem kameru a viděl lidi ležící na ulici a na chodníku. Viděl jsem jednu osobu, která nejevila známky života, další muž krvácel na hlavě. Celkem jsem viděl nejméně pět vážně zraněných."

Aktuální zpravodajství z Londýna si můžete přečíst v tomto textu:

Londýn byl už v minulosti cílem teroristických útoků. Krátkou rekapitulaci nabízíme na přiloženém videu:

Přehled teroristických útoků ve Velké Británii.

Ve Večerních zprávách jsme se přes Skype spojili s Terezou Pavlíčkovou, vědeckou pracovnicí Univerzity Karlovy, která dlouhodobě v Londýně žije. Nabídla aktuální pohled na situaci.

Večerní zprávy, středa 22. 3. 2017.

V následujícím videu si pak můžete pustit záznam živého vysílání agentury AP. Přenos jsme ukončili ve 20:30 našeho času.

Přímý přenos z Londýna.

Reklama

Doporučované