Hlavní obsah

Švédsko bojuje za zrušení dětských manželství přistěhovalců. Podle kritiků ale ne dost razantně

Podle kritiků si vláda dává příliš velký pozor na to, aby v očích svých lidí i ostatních států nevypadala necitlivě vůči jiným kulturám, a k problému dětských manželství se nestaví dostatečně vážně.

Reklama

Článek

Švédsko rozděluje debata o svatbách přistěhovalců s nezletilými. Nemohou se dohodnout ani vládní koalice s opozicí. Podle Švédské migrační agentury bylo v zemi v roce 2016 132 nezletilých žadatelů o azyl, kteří byli po příjezdu do Švédska již sezdaní. Úřady ale varují, že reálná čísla mohou být vyšší, protože mnoho případů není registrovaných, napsal server Politico.eu.

Většina z žadatelů do skandinávské země přichází ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku. O azyl zažádali po srpnu 2015, tedy v období, kdy byla migrační krize na vrcholu a do Švédska přivedla 163 tisíc běženců v pouhém jednom roce.

Aktivisté i zákonodárci tvrdí, že ačkoli je Švédsko známé svým proaktivním přístupem k péči o děti, nedaří se mu poskytnout stejnou ochranu a podmínky imigrantům. Podle jejích oponentů si vláda dává příliš velký pozor na to, aby v očích svých lidí i ostatních států nevypadala necitlivě vůči jiným kulturám.

„Švédsko nepodalo důsledně lidem, co sem přichází, dostatek informací o našem systému, o náhledu společnosti na práva dětí, rovnost pohlaví, rodinnou politiku a míru zodpovědnosti rodičů a opatrovníků,” uvedla Juno Blomová, zástupkyně švédské parlamentní opozice ze strany Liberálů.

„Zatímco říkáme, že Švédsko chrání práva dětí a že se zaměřuje na péči o ně, dovolili jsme, aby děti cizího původu žily ve svazku se staršími muži, “ řekla Blomová.

Ačkoliv Švédsko již v roce 1973 zakázalo uzavírání manželství mezi lidmi, z nichž jeden či oba jsou nezletilí, bylo stále možné získat výjimku. Předchozí pravicová vláda v roce 2014 zákon zpřísnila kvůli rozšiřujícímu se povědomí o situaci v přistěhovaleckých komunitách – včetně nucených sňatků.

Současná vláda v květnu navrhla, že sňatky takového druhu s nezletilou jednou či oběma stranami uzavřené v zahraničí budou po příchodu do Švédska anulovány. Taktéž manželé, kteří sice dorazili do země plnoletí, ale v době sňatku byli nezletilí, budou muset obnovit své sliby, a legálně tak potvrdit manželství.

Kritici ale tvrdí, že není jasné, jak by úřady u jednotlivých případů v praxi postupovaly. Pod záštitou švédské Národní rady pro zdraví a sociální péči vyšla i brožurka, která se zaměřuje na dospělé sezdané s nezletilými protějšky. Snesla se na ni ale vlna kritiky. Podle odpůrců se brožura s záležitostí vyrovnává příliš zlehka a nedává jasně najevo, že dětská manželství jsou v rozporu se švédskými zákony a kulturními zvyklostmi.

Vláda ale tvrdí, že nyní vůči problému zaujala jasný postoj. „Ve švédské legislativě sice není žádná zpětná účinnost, ale zastáváme názor, že bychom neměli uznat sňatky, v nichž některá ze stran je nebo byla dítětem v době, kdy byl svazek uzavřen,” uvedla ministryně pro děti, seniory a rovné příležitosti Lena Hallengrenová.

Krajně pravicoví, protiimigrační Švédští demokraté, jimž ve volebních průzkumech posledních měsíců stoupají preference, vidí situaci jasně. „Nevím, o čem je třeba přemýšlet. Upřímně řečeno je úplně špatně, že nemůžeme prostě říct ‚Ne‘ na něco tak bizarního, jako jsou dospělí s právem vzít si děti,” uvedla Jimmie Åkessonová, předsedkyně strany.

Reklama

Doporučované