Hlavní obsah

Švédsko dál razí strategii nedělat nic. Mrtvých skokově přibývá

Foto: Profimedia.cz

Stockholmský bulvár Strandvägen (fotografie pořízená 4. dubna 2020).

Reklama

Ve Švédsku v posledních dvou dnech zaznamenali rekordní nárůst mrtvých ve spojitosti s onemocněním covid-19. Vláda přesto nadále spoléhá jen na doporučení dodržovat sociální distancování.

Článek

Ve Švédsku stoupá tlak na vládu, aby zavedla přísnější ochranná opatření proti šíření onemocnění covid-19, píše list The Independent. V zemi s celkem zhruba 8,5 tisíci potvrzenými případy v posledních dnech prudce vzrostl denní nárůst mrtvých v souvislosti s koronavirem.

Švédské království zatím neustoupilo od svého výjimečného postupu. V zemi není plošně přerušená školní výuka, jsou otevřené restaurace i bary a shromažďování do 50 lidí je povolené. The Independent to srovnává se situací ve Velké Británii před 23. březnem, kdy premiér Boris Johnson v rozporu s předchozím přístupem vyhlásil karanténu a další tvrdá opatření.

Na rozdíl od Spojeného království ale od švédské vlády neuslyšíte nic o komunitní imunitě, ani promořování. A jaká je tedy strategie? Jednoduchá - sociální distancování. Premiér Stefan Löfven věří, že Švédové se umí „chovat jako dospělí“ a budou dodržovat vládní doporučení. Vrchní státní epidemiolog řekl, že se na tvrdá opatření, jako je zavedení karantény, dívá „velmi skepticky“.

Rekordní denní nárůst mrtvých ve spojitosti s novým typem koronaviru Švédsko zaznamenalo v pondělí, kdy přibylo 76 obětí. Překonán byl smutný rekord hned den poté, v úterý zdravotnické úřady informovaly o 114 mrtvých.

12 300 testů za sedm dní

Vrchol křivky příbytku nových případů nákazy Švédsko evidovalo 2. dubna, kdy se potvrdilo přes 600 nakažených. V následujících dnech šla křivka rychle dolů k zhruba třem až čtyřem stovkám, včera denní nárůst stoupl na 487. Švédsko ale také málo testuje. Za týden provede asi 12 300 testů. Česko, které má podobný počet obyvatel, udělalo přes 7 400 testů jen za úterý.

Minulý týden více než 2000 lékařů, vědců a profesorů podepsalo petici, která vyzývá švédskou vládu k zpřísnění restrikcí. „Netestujeme dostatečně, netrasujeme,“ řekla k tomu Cecilia Södebergová-Nauclérová, profesorka z Institutu Karolinska ve Stockholmu, a dodala, že vláda vede Švédsko ke katastrofě.

Reagovat budeme, až si to situace vyžádá

Švédská vláda zatím jen připravila návrh zákona, který by jí dal větší exekutivní moc na tři měsíce, včetně práva zastavit dopravu. Zatím ale ani není jasné, kdy a jestli vůbec o něm parlament bude hlasovat.

„Vidíme, jak rychle se situace ve Švédsku a v Evropě může změnit, a cítíme potřebu mít víc možností, abychom mohli reagovat rychle, pokud si to situace vyžádá,“ řekla k připravovanému návrhu zákona ministryně zdravotnictví Lena Hallengrenová.

Situace se nelíbí ani sousedním státům. Například Finsko v úterý oznámilo do 13. května zpřísněné pohraniční kontroly.

Reklama

Doporučované