Hlavní obsah

Švédský epidemiolog otočil - měli jsme postupovat jinak, umřelo moc lidí

Foto: Profimedia.cz

Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell.

Reklama

Švédsko se neuzavřelo do izolace, ponechalo otevřené restaurace i školy. „Měli jsme hned od začátku přijmout víc opatření,“ přiznal ve středu v tamním veřejnoprávním rozhlase hlavní epidemiolog Anders Tegnell.

Článek

„Kdybychom se potýkali se stejnou nemocí a měli o ní znalosti, jaké máme teď, přijali bychom opatření někde na půl cesty mezi přístupem Švédska a zbytkem světa,“ uvedl jeden z celosvětově nejcitovanějších odborníků období koronakrize.

Anders Tegnell souhlasil s názorem moderátora Sveriges Radio, že v zemi zemřelo příliš brzy příliš mnoho lidí. Podle aktuálních údajů podlehlo nemoci covid-19 4468 obyvatel Švédska.

Země zvolila pro boj s novým typem koronaviru odlišnou strategii. Neuzavřela se do izolace, ale sáhla k ochraně rizikových skupin. Zavlečení covid-19 například do domovů pro seniory se jí ale zabránit nepodařilo.

Anders Tegnell dlouhodobě hájil názor, že Švédsko zvolilo ve srovnání s dalšími zeměmi trvale nejudržitelnější strategii. Minimálně ekonomická data to potvrzují.

Zatímco HDP celé Evropské unie se po zmrazení života v členských zemích (podle rychlého odhadu statistického úřadu Eurostat z poloviny května v prvním čtvrtletí) v důsledku koronaviru propadl o 3,3 procenta, švédské HDP roste.

Ze zpřesněných údajů švédského statistického úřadu vyplývá, že hrubý domácí produkt (HDP) Švédska se v prvním čtvrtletí zvýšil o 0,1 procenta proti předchozím třem měsícům.

Epidemiolog teď přišel se sebekritikou. Byť dodává, že si stejně pořád není jistý, jak konkrétně měla jeho země postupovat. „Nejsem si jistý, jaká opatření jsme měli přijmout a jestli to mělo být postupně nebo najednou. Vždycky je prostor ke zlepšení,“ dodal Tegnell.

Už počátkem dubna podepsalo více než 2000 lékařů, vědců a profesorů petici, která vyzývala švédskou vládu premiéra Löfvena k zpřísnění restrikcí. „Netestujeme dostatečně, netrasujeme,“ uvedla profesorka Institutu Karolinska ve Stockholmu Cecilia Södebergová-Nauclérová. Dodala, že vláda vede Švédsko ke katastrofě.

Reklama

Doporučované