Hlavní obsah

Svět bez jaderných zbraní je možný a nezbytný, řekl papež František v Nagasaki

Svět bez jaderných zbraní je možný a nezbytný, řekl papež František v Nagasaki.

Reklama

Za „nevýslovnou hrůzu“ označil jaderné zbraně papež František na návštěvě Japonska. Hlava římskokatolické církve přednesla projev u památníku ve městě Nagasaki, jednom ze dvou japonských měst zničených americkou atomovou bombou. Jedná se o první papežskou návštěvu Japonska za posledních 38 let.

Článek

Papež František v druhý den své návštěvy vyzval světové lídry, aby ukončili jaderné zbrojení, které podle něj vytváří falešný pocit bezpečí. „Jsem přesvědčen, že svět bez jaderných zbraní je možný a především nezbytný. Žádám proto politické lídry, aby nezapomněli, že tyto zbraně nás nemůžou ochránit před současnými hrozbami pro národní, ale i mezinárodní bezpečnost,“ prohlásil Svatý otec.

Papež před svým projevem u památníku položil věnec a pomodlil se za všechny oběti. Těch po shození bomby americkou armádou 9. srpna 1945 zemřelo při výbuchu a na jeho následky na 74 tisíc. Ještě více obětí si vyžádalo shození atomové bomby na město Hirošima, kde do konce roku na následky ozáření zemřelo až 140 tisíc lidí. Město navštíví František v neděli.

Projev hlavy římskokatolické církve doplnila fotografie, kterou František před lety dostal a od té doby ji po desítkách tisících kusech šíří dál. Americký válečný fotograf Joe O’Donnell na ní zachytil chlapce, jak po shození bomby na Nagasaki míří do místního krematoria se svým mrtvým bratrem na zádech. „Toto místo je připomínkou bolesti a hrůzy, kterou jsme si my lidé schopni navzájem způsobovat,“ řekl papež ve svém projevu.

Papež František patří k nejhlasitějším světovým odpůrcům jaderných zbraní. Právě Vatikán, jako jedna z prvních zemí, podepsal a ratifikoval Smlouvu o zákazu jaderných zbraní. Japonsko je spolu s jadernými mocnostmi a státy spadajícími pod americký protiraketový deštník zemí, která smlouvu odmítla podepsat.

Právě to Svatý otec zkritizoval. „Ve světě, kde miliony dětí a rodin žijí v nelidských podmínkách, jsou peníze, které se promrhají na modernizaci, údržbu a nákup stále ničivějších zbraní do nebe volající urážkou,“ nechal se slyšet papež. Podle něj by měli světoví lídři usilovat o větší kontrolu nad zbraněmi a postupně se snažit o zrušení jaderných zbraní.

S Františkem souhlasí i jeden z přeživších z útoku na Nagasaki. „Má teta přiběhla do našeho domu se svými dvěma dětmi. Jejich těla byla načervenalá, černá a místy úplně spálená. Nikdy na ten pohled nezapomenu,“ popsal Minoru Moriuchi agentuře AFP své vzpomínky. „Poté k nám dorazili čtyři příbuzní. Vůbec nevypadali jako lidé,“ dodal Moriuchi. Dvaaosmdesátiletý katolík doufá, že papežova slova donutí jaderné mocnosti zamyslet se nad jaderným odzbrojením.

Papež František je prvním papežem od roku 1981, který navštívil Japonsko, kde žije méně než půl milionu katolíků. Naposledy se do této země vydal Jan Pavel II., který také navštívil Nagasaki a Hirošimu. Tehdy se stejným poselstvím apeloval na obě strany tehdejšího konfliktu mezi Sovětským svazem a Spojenými státy americkými. Návštěva současného papeže pokračuje ještě v pondělí, kdy se setká s přeživšími z roku 2011, kdy Japonsko zasáhlo zemětřesení, tsunami a jaderná havárie ve Fukušimě. Kromě přeživších se také potká s novým japonským císařem Naruhitem a premiérem Šinzó Abem.

Reklama

Doporučované