Hlavní obsah

Svět vítá 2021: EU bez lidí, Brazílie minutou ticha, Wu-chan oslavou

Foto: Profimedia.cz

Newyorská Times Square.

Reklama

Zatímco ohňostroje ve většině Evropy osvětlovaly liduprázdná náměstí, čínský Wu-chan slavil ve velkém. Britové a Brazilci vzdali hold zdravotníkům. Němci měli problém s požáry a Norové se sesuvy půdy. Takto svět prožil silvestr.

Článek

V Sydney ohňostroj rozzářil oblohu nad budovou Opery, ale přístav pod ní byl netradičně prázdný. V New Yorku rok 2021 přivítala Times Square plná konfet namísto lidí. Lvy na Trafalgarském náměstí obehnaly barikády. Ticho zavládlo i na Svatopetrském náměstí. Letošní silvestr celý svět oslavil jinak než kdy dřív.

Nový rok, opravená hymna

Sydney, jejíž pyrotechnická show tradičně přitahuje pozornost milionů lidí, letos předvedla jen zkrácenou verzi a bez přítomnosti diváků. Nejoblíbenější pozorovací místa byla oplocena a návštěvníky odradila i citelná přítomnost policie. Blíž se dostali třeba lidé, kteří měli rezervace v restauracích. „Jaký pekelný rok to byl,“ řekla Gladys Berejiklian, premiérka státu Nový Jižní Wales. „Doufejme, že rok 2021 bude pro nás všechny jednodušší.“

Do Nového roku jdou pak Australané s plánovanou drobnou změnou - od 1. ledna budou zpívat jinou verzi své státní hymny. Její slova nově nebudou odkazovat na Austrálii jako na „mladou a svobodnou“, ale jako na „jednotnou a svobodnou“ ve snaze reflektovat dlouhou domorodou historii země.

Párty a balonky

Po celém světě se pak minimálně na dvou místech dočkaly ohňostroje davy přítomné fyzicky v čase i na místě. Jedním z nich byl ten novozélandský. Ostrovu se po přísném sedmitýdenním lockdownu podařilo eliminovat šíření nemoci, a tak silvestrovské oslavy probíhaly jako obvykle.

Foto: Profimedia.cz

Wu-chan přesně rok od vypuknutí koronavirové pandemie.

A pak je tu město, jehož název by běžnému Evropanovi za normálních okolností v paměti neuvázlo. V čínském Wu-chanu, kde před rokem a jedním dnem Světová zdravotnická organizace začala řešit šíření nového typu koronaviru, své 3, 2, 1 do roku 2021 odpočítávaly tisíce lidí shromážděné v centru města. Někteří uváděli, že jsou opatrní, ale že se nijak zvlášť ničeho nebojí.

Veškeré pandemické utrpení, včetně 76denního lockdownu, hodili místní za hlavu i na tradičním oslavném místě před starou budovou Hankow. O půlnoci odtud do vzduchu vypustili balonky, jásali a volali „šťastný nový rok“. Na veselí dohlížela policie a dav průběžně kontrolovala. Upozornila několik lidí, aby nosili roušky, pokud chtějí v davu zůstat.

Show za přítomnosti lidí si dopřála i Severní Korea.

Opatrná Evropa

Velká Británie příchod nového roku oslavila ohňostrojem a světelnou show nad Londýnem na počest zaměstnanců NHS. Vedle poděkování zdravotnickému personálu londýnský ohňostroj obsahoval i apel proti rasismu odkazující na hnutí Black Lives Matter a připomněl klimatické změny.

Desetiminutové představení nad Temží odvysílala stanice BBC do britských obýváků, kam se přesunulo veškeré letošní veselí. Na silvestra ministr zdravotnictví Matt Hancock vyzval lidi, aby převzali „osobní odpovědnost“ a zůstali doma. Tradiční pouliční večírky zrušil i Edinburgh. Přesto měla policie práci se stovkou lidí, kteří se shromáždili na Edinburghském hradě, odkud chtěli nový rok přivítat. Nad Skotskou vysočinou předvedlo show 150 rozsvícených dronů, podle organizátorů byla tou největší, jakou kdy Velká Británie zažila.

Hoří

Zatímco si čeští hasiči letošní silvestrovskou službu pochvalují jako jednu z nejklidnějších, ti němečtí měli napilno. Vzhledem k zákazu ohňostrojů ve více než 50 zónách v Berlíně se někteří pokoušeli odpalovat petardy ze svých domovů, což vedlo k desítkám požárů napříč německou metropolí. Už šest minut po půlnoci berlínští hasiči vyjížděli k 18 požárům.

Navzdory přísným protiepidemickým opatřením se silvestrovské oslavy v Německu neobešly bez incidentů. V Braniborsku zemřel 24letý muž, když krátce po půlnoci odpálil podomácku vyrobenou pyrotechniku. Další nejméně dva lidé se v Braniborsku a Durynsku poranili při manipulaci s pyrotechnikou.

V berlínské čtvrti Neukölln úplně vyhořel a zřítil se supermarket o ploše 800 metrů čtverečních. Mluvčí hasičů agentuře DPA řekl, že v zadní části obchodu zjevně byla uskladněna zábavní pyrotechnika, která explodovala. Ohrožovala i zhruba 110 zasahujících hasičů, ale zraněn při incidentu nikdo nebyl a ráno už byl požár z velké části pod kontrolou.

V Itálii platí zákaz vycházení od desáté večerní, a tak byly v noci zavřené bary i restaurace. Zákaz nočního vycházení v Evropě platí například v Lotyšsku, Francii, Turecku, Česku či v Řecku. Ohňostroje nad moskevským Rudým náměstím nebo aténskou Akropolí podle agentury AP ozařovaly liduprázdné ulice.

Ohňostrojem mohutnějším než kdy dřív oslavilo příchod nového roku celé Řecko. Média dokonce píší o „jedněch z nejvelkolepějších pyrotechnických show všech dob“.

Sesuvy půdy

Neveselý poslední den roku zažilo Norsko, kde si sesuvy půdy ve vesnici 20 kilometrů na sever od Osla vyžádaly evakuaci 1000 lidí. Nejméně deset se pohřešuje, další desítka zraněných skončila v nemocnici. „Jsme si docela jistí, že v postižené oblasti zůstali lidé,“ řekl novinářům policejní mluvčí Roger Pettersen a dodal, že záchranáři pokračují v pátrání pod sesutými domy a bahnem. Pohřešovány jsou i děti. Policie také vyzvala lidi, aby na Silvestra nespouštěli zábavní pyrotechniku, protože by to mohlo narušit hledání těl pomocí termokamer.

Times Square pro vybrané

I New York, který tradičně bývá dějištěm bujarých silvestrovských oslav, se rozloučil s rokem 2020 nebývale tiše. Na Times Square uprostřed Manhattanu, kde předloni odpočítávání posledních vteřin roku 2019 a spouštění křišťálové koule z obřího stožáru sledovalo na milion přihlížejících, směla tentokrát jen hrstka vybraných – lidé nasazení v prvních liniích a jejich rodiny. Na scéně vystoupila například Jennifer Lopez a výkon této zpěvačky i dalších umělců mohli ostatní diváci sledovat aspoň v televizi.

Times Square, běžně hlavní dějiště newyorského silvestrovského veselí, policie uzavřela. Davy těch, kteří i přes varování úřadů chtěli příchod nového roku oslavit v ulicích, se sešly na okraji zablokované oblasti. O půlnoci se líbali a připíjeli si, ale policie je krátce po půlnoci poslala pryč. „Sbohem, 2020. Přichází něco lepšího: 2021,“ řekl Bill de Blasio, starosta New Yorku, kde si koronavirus vyžádal vysokou daň: statistiky zde v souvislosti s covidem-19 uvádějí více než 25 000 mrtvých.

Prezident Donald Trump, kterému zbývají poslední dny v úřadu, v novoročním proslovu zveřejněném na Twitteru mluvil o obrovském vítězství, jakého Američané v roce 2020 v boji proti koronaviru dosáhli. Rychlý vývoj očkovacích látek označil za „skvělý lékařský zázrak“. O tom, že ve Spojených státech zemřelo přes 345 700 osob nakažených koronavirem, se však nezmínil, poznamenává BBC.

Minuta ticha

Nepříliš dobrá pandemická situace seškrtala jindy bujarý program i v Brazílii. Lékaři a sestry z covidového oddělení v jedné z nemocnic u Sao Paula nový rok přivítali minutou ticha. Zdravotníci z jednotky intenzivní péče se postavili k postelím svých pacientů napojených na plicní ventilaci a pak jim i s respirátory a ochrannými štíty na obličejích popřáli mnoho štěstí v novém roce. Monotónní šum ventilátorů a pípání zařízení sledujících stav nemocných na chvíli přehlušil rámus ohňostrojů zvenčí.

„Jsem smutný, že nemohu být s rodinou, ale čekám, že se domů vrátím zdravý,“ řekl jeden z pacientů, který byl hospitalizován před pěti dny poté, co mu částečně přestaly fungovat plíce. „Doufám, že se k nám v roce 2021 konečně dostane vakcína a budeme mít lepší rok,“ dodal podle Reuters.

Lékaři a sestry říkají, že jsou nekonečným, už měsíce trvajícím bojem o život svých pacientů vyčerpaní. „Minuta ticha mě dojala,“ přiznala 19letá sestra, které se podle Reuters sice stýskalo po rodině, ale měla radost, že může dát trochu lásky pacientům, kteří jsou kvůli koronavirové infekci v izolaci.

Zatímco s rokem 2019 se na pláži Copacabana v Riu de Janeiro loučily dva miliony lidí, v noci na dnešek toto místo, které se stalo jedním ze symbolů silvestrovských oslav, prakticky zelo prázdnotou. Přišly jen stovky lidí s rouškami na obličejích. Místní úřady pláž zavřely a v noci nejezdilo metro. I když je v Riu nyní epidemická situace nejhorší v celé Brazílii, neodradilo to ale mnoho jeho obyvatel od silvestrovských večírků v barech či restauracích i na plážích.

Reklama

Doporučované