Hlavní obsah

Novoroční kvíz: Jak dobře si pamatujete rok 2020?

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Víte, kdy byl v ČR potvrzen koronavirus?

Reklama

Jeden z nejzvláštnějších roků poslední doby je na konci. Rok poznamenaný pandemií, přinášející stále nové výzvy a měnící zažité zvyklosti. Vyzkoušejte si, jak si pamatujete, co se v něm stalo.

Článek

Národ sobě, v těžkých časech zvlášť

Pandemie v Češích vzbudila silnou vlnu empatie. Mimo jiné se rozhodli, že roušky, tou dobou jednu z mála zbraní proti šíření koronaviru, budou sami vyrábět a distribuovat. A aby byla snaha co nejefektivnější, odborníci napříč obory vytvořili stránku Dámeroušky.cz. Na interaktivní mapě mohli dobrovolníci zadávat, kolik materiálu i hotových výrobků mají k dispozici, své služby nabízeli i lidé, kteří například umí opravit porouchaný šicí stroj.

Jen za první tři měsíce epidemie stránka pomohla s šitím a dodáním více než 600 tisíc roušek. Iniciátoři projektu odhadují, že do konce léta se povedlo ušít a dovézt až 1,5 milionu roušek.

Ventilátor z univerzity jako nevyužitá záchrana

Zhruba v polovině března se aktivisté z uskupení COVID19CZ rozhodli, že pro české nemocnice zajistí 500 plicních ventilátorů. Na dokončení vývoje a sériovou výrobu vybrali za 24 hodin přes 14 milionů korun. „Nemáme slov! Je to neuvěřitelné a dokazuje to sílu skvělých českých lidí,“ komentoval to tehdy pro Seznam Zprávy Pavel Doležal, jeden z iniciátorů.

V současné době je jich však v tuzemských nemocnicích jen 30. Důvodů je několik, od menší potřeby, než se předpokládalo, přes konkurenční nabídky až po certifikaci, kterou ventilátory získaly dříve v USA než v České republice.

Co školák, to pianista

Cesta Miloše Vystrčila na Tchaj-wan přinesla krom neshod ohledně tuzemské zahraniční politiky i jiné dopady. Pocítila je například firma Petrof, které čínský odběratel zrušil objednávku pian. Nástroje nakonec koupil miliardář Karel Komárek prostřednictvím své nadace Karel Komárek Family Foundation a plánuje je rozdat školám. Příběh má i pokračování, na další piana do škol se teď skládá celý národ.

Konec českého Facebooku

Významná součást internetu v České republice po 23 letech ukončila svůj provoz. V polovině prosince si tak uživatelé mohli naposledy naplno užít stránku Lidé.cz. Důvodem ukončení bylo dlouhodobé neplnění finančních očekávání.

Původně komunitní sever fungoval od konce minulého tisíciletí, osudným se mu stal příchod sociálních sítí. Nezachránil jej ani pokus o přeměnu na seznamku v roce 2014. Před dvěma lety skončil i další populární portál Spolužáci.cz.

Naděje pro vážně nemocné děti

Noční můru každého rodiče zažívají rodiče dětí se spinální svalovou atrofií (SMA). Jde o vrozené onemocnění, při kterém dochází k postupnému ubývání svalstva. Nemoc může dojít k obtížím s dýcháním a skončit smrtí. Děti, které mají takzvanou infantilní formu, se obvykle nedožijí ani dvou let. A dosud neschválený lék Zolgensma pojišťovny běžně neproplácí.

Proto se rodiče malého Maxe rozhodli uspořádat veřejnou sbírku. Prvních pět milionů se vybralo za 24 hodin a peníze dál přibývaly. Na Maxe se nakonec vybralo 62 milionů, pomoc se dostala i dalším dětem s SMA. Pojišťovny se nakonec s nemocnicí dohodly, že minimálně třem chlapcům lék proplatí samy.

Odchod oscarového režiséra

V roce 2020 zemřel oscarový režisér, herec a spisovatel Jiří Menzel. Cenu Akademie dostal za svůj debut Ostře sledované vlaky, oblíbené byly i jeho další filmy inspirované dílem Bohumila Hrabala. Skřivánci na niti, Slavnosti sněženek nebo Postřižiny patří ke klasikám české kinematografie. Za film Vesničko má středisková byl znovu nominován na Oscara. Zemřel ve věku 82 let, poslední ránu mu zasadila nákaza koronavirem.

Rok ve znamení koronaviru

Při otázce, kterým slovem lze definovat rok 2020, mnoho lidí pravděpodobně napadne koronavirus. Jeho nový typ, který se začal šířit na wuchanském trhu, ovlivnil celý svět. Dodnes trvající pandemie převrátila naruby nespočet životů a připravila nové výzvy k překonání napříč obory. První potvrzený případ na území České republiky byl zaznamenán 1. března.

„Sbohem, Mambo“

Zpráva, která koncem ledna zasáhla sportovní svět. Ve věku 41 let zemřel při pádu helikoptéry legendární basketbalista Kobe Bryant. Na palubě byla také jeho třináctiletá dcera, nehodu nikdo nepřežil.

Black Mamba, jak se Kobemu přezdívalo, ve své kariéře v NBA získal pro tým Los Angeles Lakers pět titulů, reprezentační kariéru ukončil bez jediné porážky a se dvěma olympijskými zlaty.

Ve Zlíně roste druhý Baťa

Je mu 22 let, v roce 2019 vyrobil a prodal 12 tisíc párů ručně šitých bot a jeho firma meziročně ztrojnásobila své tržby. Václav Staněk, zakladatel firmy Vasky, která loni prodala dokonce 50 tisíc párů, do dvou let plánuje dosáhnout na hranici čtvrt milionu.

„Mým cílem je založit vlastní výrobnu a rozšiřovat kapacity. V příštím roce, kdy projevy pandemie budou ještě větší a firmy budou vědět jasně, na čem jsou, bych moc rád zašel do nějaké výrobny a nabídl jim, že bychom ji převzali,“ popisoval plány v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Z ajťáka druhým nejbohatším člověkem planety

Dobrý rok zaznamenal excentrický miliardář Elon Musk. Jihoafricko-americký filantrop. Vynálezce, inženýr a podnikatel se posunul z 35. místa v žebříčku boháčů na druhou příčku poté, co odhadovaná hodnota jeho jmění vzrostla z 25 na 153 miliard dolarů.

CEO Tesly, zakladatel aerokosmického SpaceX nebo bývalý spoluvlastník PayPal je pravděpodobně jednou z nejsledovanějších osobností současnosti. Musk je známý svým neformálním vystupováním na sociálních sítích, ale také například plánem na dobytí Marsu do roku 2026.

Čtyři roky s vámi. Děkujeme!

Celé to začalo 4. října 2016. Třicetičlenná redakce pod vedením Jakuba Ungra plnila tehdejší videoportál a přinášela originální zpravodajství i autorské pořady. Za více než čtyři roky se toho změnilo hodně. Web prošel nejen designovými úpravami, redakce se rozrostla, přibylo vás, diváků. Roste i vaše důvěra v naši práci. Za to děkujeme. Bereme to jako závazek i výzvu. Věříme, že Seznam Zprávy budou vaším oblíbeným zdrojem informací i v roce 2021.

Reklama

Doporučované