Hlavní obsah

Světoví vůdci si připomněli 75 let od vylodění v Normandii

75 let od vylodění v Normandii.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Britská královna Alžběta II., americký prezident Donald Trump a další státníci dnes v jihoanglickém Portsmouthu vzdali hold válečným veteránům, kteří se před 75 lety zapojili do spojeneckého vylodění v Normandii. Hrdinům Dne D, který byl začátkem válečného vítězství protihitlerovské koalice na západní frontě, spolu s britskou premiérkou Theresou Mayovou, německou kancléřkou Angelou Merkelovovu či francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem zatleskal i český premiér Andrej Babiš.

Článek

„S pokorou a potěšením, jménem celé země, ba celého svobodného světa, vám nyní všem děkuji,” pronesla k desítkám přítomných účastníků největší vyloďovací akce v dějinách britská panovnice. Alžběta II. vyzdvihla dlouhověkost jejich generace, k níž se sama řadí. Připomněla totiž, že během oslav 60. výročí před 15 lety někteří mysleli, že to může být poslední podobná příležitost, avšak i dnes se spolu s ní zapojila do oslav řada osmdesátníků a devadesátníků v uniformách.

Někteří z nich pozdravili účastníky oslav osobně z pódia, další prostřednictvím předtočených vzpomínek. „Udělali jsme to, co jsme museli,“ pronesl prostřednictvím videa promítaného na úvod portsmouthské slavnosti kanadský válečný veterán Bob Roberts.

Na pódiu se poté střídali lidé předčítající texty věnované hrdinům 5. června 1944, kdy akce zahajující osvobození západní Evropy od nacismu začala. „Dnes jsou tady jako veteráni, ale tehdy to byl bezpočet otců, manželů, bratrů a synů, kteří vypluli od těchto břehů, aniž by věděli, zda ještě někdy spatří svůj domov,“ přečetla úvodní pasáž britská herečka Celia Imrieová.

Do čtení se zapojili i političtí vůdci spojeneckých národů. Kanadský premiér Justin Trudeau přečetl vzkaz jednoho z kanadských vojáků, Macron zase dopis šestnáctiletého francouzského bojovníka hnutí odporu. Mayová přečetla psaní, které adresoval britský kapitán dva dny před vyplutím z Portsmouthu své ženě a Trump prezentoval modlitbu tehdejšího amerického prezidenta Franklina Roosevelta určenou vojákům před začátkem tažení.

Pětačtyřicátého amerického prezidenta stejně jako během úterní části jeho státní návštěvy v Londýně čekaly i v jihoanglickém přístavu desítky demonstrantů protestujících proti jeho přítomnosti v Británii. Také lidé v ulicích Portsmouthu však uctili památku hrdinů vylodění minutou ticha.

Předseda české vlády po slavnostním obědě s ostatními světovými lídry zavítal na hřbitov v nedalekém Chichesteru, kde jsou mezi 82 padlými z druhé světové války pochováni i českoslovenští vojáci. Jejich památku uctil položením věnců a květin na hroby.

„Zde na hřbitově v Chichesteru je pochováno sedm našich pilotů, kteří zahynuli v rámci přípravy akce vylodění v Normandii. Je důležité, že jsme se podíleli na začátku porážky nacistického Německa. Ve Velké Británii jsme měli dva a půl tisíce pilotů, kteří měli skvělou pověst pro své dovednosti. Bohužel pět set z těchto pilotů zahynulo i v rámci bitvy o Británii a v rámci operace Overlord,“ uvedl Babiš v tiskové zprávě.

Během jediného dne osvobozovací akce bylo před 75 lety na pěti plážích (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) mezi Cotentinským poloostrovem a městem Caen vysazeno zhruba 156 000 spojeneckých vojáků. V Den D podle odhadů zahynulo nejméně 10 000 vojáků protihitlerovské koalice a 4000 až 9000 vojáků německého wehrmachtu.

V té době již byla na východě tři roky ve válce s nacistickým Německem sovětská armáda, která v létě 1944 dospěla k hranicím se zeměmi střední a východní Evropy.

Reklama

Doporučované