Hlavní obsah

Svíčky v oknech Ostravanů připomenou válečné i současné hrdiny

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Rozsvícením dominant města i hromadným rozsvěcením svíček v oknech si chce Ostrava ve čtvrtek připomenout 75. výročí osvobození města a konec druhé světové války.

Článek

Akcí chce ale zároveň poděkovat všem pomáhajícím v boji s koronavirovou pandemií. Město tak reaguje na epidemiologickou situaci a hygienická opatření, která neumožňují plánované veřejné oslavy ani pietní akty. Novinářům to dnes sdělila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

„Nemůžeme si sice připomenout osvobození města veřejně, jak jsme na to zvyklí, ale to určitě neznamená, že jsme rezignovali na uctění památky veteránů a bývalých i současných hrdinů. V tento den se v barvách trikolory rozsvítí věž radnice a Most Miloše Sýkory. Občané mají možnost se k nám připojit rozsvícením svíčky za svým oknem a alespoň na dálku tak poděkovat bývalým i současným hrdinům,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Rozsvícením dominant a zapálením svíček v oknech chce město připomenout nejen všechny, kteří bojovali za války za osvobození, ale uctít i ty, již pomáhají za současné koronavirové pandemie. „Ať už jsou to zdravotníci, hasiči, policisté, švadlenky, vědci nebo všichni ti, kteří pracují ve firmách za ztížených podmínek, nebo musí nést tíhu uzavřených provozoven a nefungujících živností. Protože každá doba má své hrdiny,“ doplnil Macura.

V minulých letech byly oslavy výročí osvobození vždy spojené s veřejným programem včetně ohňostroje. Program byl plánován i pro letošek. Město chystalo vzpomínkovou akci se zapojením desítek historických vozidel, letadel či tanků a stovek vojáků v dobových kostýmech.

Podobně jako město reagují na omezující opatření i některé obvody. Například ostravský městský obvod Poruba vyzval své obyvatele, aby v úterý, na kdy připadá osvobození této části města, přišli kdykoliv během dne k památníku ve Vřesinské ulici a položili u něj květinu. Stejně tak mohou lidé ve čtvrtek učinit i u památníku v Komenského sadech.

Osvobození Ostravy předcházela rozsáhlá Ostravsko-opavská operace. Trvala téměř dva měsíce. Oblast Ostravy a okolí měla pro nacistické Německo klíčový význam, jelikož byla hlavním zdrojem černého uhlí a centrem výroby oceli. Při operaci přišly o život tisíce sovětských a stovky československých vojáků. V Památníku Rudé armády v Komenského sadech, u kterého se každoročně konaly vzpomínkové akce, jsou uloženy ostatky stovek z nich.

Reklama

Doporučované