Hlavní obsah

Svržený ukrajinský prezident Janukovyč žije podle toho, co dovolí Moskva

Odborník na východní Evropu Jan Šír o výslechu Janukovyče před kyjevským soudem.

 

Reklama

Momentálně se zdá, že další exprezidentova existence, včetně života, záleží na tom, jakým způsobem bude schopen uspořádat své vztahy s Moskvou.

Článek

Zatím v roli svědka vypovídal svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč při pátečním soudním líčení, které má ukázat na konkrétní viníky krveprolití na Majdanu, náměstí, které se v roce 2013 stalo centrem revoluce na Ukrajině.

Před soudem stojí pět příslušníků jednotek Berkut, kteří jsou obžalováni, že stříleli do lidí na Majdanu, a Janukovyče předvolali obhájci obžalovaných. „On sám, tedy Janukovyč, je viněn z daleko rozsáhlejších zločinů, než pokud jde o případ pěti berkutovců," řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jan Šír, odborník na východní Evropu z Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy.

Viktor Janukovyč žije v ruském exilu, pod ochranou Kremlu, a podle Šíra dostává instrukce od svých kurátorů, kteří mu poskytli útočiště. „Do velké míry mu i garantují život a aspoň omezenou svobodu na území Ruské federace."

Ukrajina na Janukovyče vydala mezinárodní zatykač, před soudem s vojáky vypovídal na dálku, přes Skype. Momentálně se zdá, že další exprezidentova existence, včetně života, záleží na tom, jakým způsobem bude schopen uspořádat své vztahy s Moskvou.

Jak po několika letech postoupilo vyšetřování střelby do demonstrantů na Majdanu (nejen do demonstrantů, protože oběti byly i mezi policisty)?

Ukrajinský generální prokurátor Lucenko minulý týden zveřejnil, že 35 lidí bylo odsouzeno, další necelé dvě stovky jsou v pozici obžalovaných, nebo jsou stále vyšetřovány. „Nicméně stále ještě nevíme, kdo jim dal zbraně a kdo dal příkaz střílet," prohlásil Šír.

V této souvislosti se často zmiňuje jméno Sergeje Ljovočkina, který byl v té době šéfem kanceláře Viktora Janukovyče a nyní je poslancem ukrajinského parlamentu. „Mohl být součástí nějakého neformálního řetězu, přes který se případně předávaly, nebo dávaly příkazy, nicméně samozřejmě z pohledu ukrajinského práva to nemohl být nikdo níž než šéf příslušné silové struktury. To znamená Vitalij Zacharčenko, ministr vnitra, nebo Alexandr Jakimenko, v roce 2013 šéf úřadu bezpečnosti Ukrajiny," dodává Šír.

Reklama

Doporučované