Hlavní obsah

Švýcarské dobrodružství ostravského miliardáře v hledáčku daňových expertů

Tajemné vazby: Firma ze švýcarského zámečku tíží ostravského miliardáře Jana Světlíka.

 

Reklama

Strojírenské Vítkovice se od švýcarské firmy Towit Machinery odřízly. Ta skomírá a hledá kupce pro zámeček.

Článek

Ně břehu Bodamského jezera stojí zámeček Romanshorn. Ještě před dvěma lety tam luxusní restauraci vedl český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Koncept české kuchyně ve švýcarském městečku neuspěl. Restaurace už nefunguje. A stejně tak skomírá společnost Towit Machinery Trading, která zámeček vlastní. Její existence byla přímo závislá na strojírenském impériu Vítkovice ovládaném ostravským miliardářem Janem Světlíkem.

Vítkovické strojírny řeší vlastní finanční nesnáze a od švýcarské firmy se odřezávají. Zřejmě pozdě. Transakce mezi ostravským impériem a švýcarským Towitem podle zjištění Seznam Zpráv v tichosti prověřují experti Daňové Kobry, společného útvaru celníků, daňové správy a policie, zaměřujícího se na daňové úniky. Towit je totiž jednou z firem, které braly za zařizování vítkovických zakázek provize a daňoví experti zkoumají, zda nešlo o účelové vyvádění peněz.

Společnost Towit, u níž se dlouhodobě spekuluje, že byla majetkově napojena přímo na Vítkovice či jejího vládce Jana Světlíka, navíc čelí trestním oznámením jak ve Švýcarsku, tak v Česku.

„Opakovaně zdůrazňuji, že skupina Vítkovice není se švýcarskou společností Towit nijak vlastnicky propojena,“ uvedla mluvčí ostravského strojírenského impéria Eva Kijonková.

Proč se o Towit zajímají experti Daňové Kobry? Jaký bude osud romantického zámečku Romanshorn? A jak souvisí švýcarská firma s vleklou kauzou Diag Human, v níž podnikatel Josef Šťáva bojuje se státem o odškodné za zhruba 14 miliard kroun kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou? Podívejte se v reportáži nahoře.

Reklama

Doporučované