Hlavní obsah

Sýpka v Hradci unikla demolici, její majitel chystá přestavbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Z historického objektu obilní sýpky v Hradci Králové by přibližně do 10 až 15 let mohlo vzniknout obchodní, kancelářské a kulturní centrum. Její přestavbu chystá podnikatel Jakub Matoušek, který objekt zachránil před demolicí.

Článek

„Zatím máme projektovou studii. První na řadu by měla přijít oprava střechy, jejíž stav se za poslední rok dost zhoršil,“ řekl ČTK Matoušek. Dnes v sýpce pro veřejnost uspořádal den otevřených dveří.

„Budova je z roku 1903 a má svůj charakter. Je to jedna z posledních industriálních budov z režného zdiva v Hradci Králové. Oslovila naši rodinu natolik, že jsme se rozhodli, že si to vezmeme jako životní projekt a zkusíme s tím něco udělat, aby to přežilo další století,“ řekl Matoušek. Budova stojí poblíž autobusového a vlakového nádraží a míjí ji každý, kdo do Hradce Králové přijíždí od Jičína, Náchoda a Trutnova.

Matoušek plánuje, že v přízemí pětipodlažního objektu by mohly být obchody. Ve vyšších patrech kancelářské a konferenční prostory a v nejvyšším patře prostory pro kulturní centrum. V záměru je i vybudování střešní vyhlídky na město. Počítá se i s využitím sklepních prostor. Budova disponuje asi 3500 metry čtverečními podlahové plochy.

Rekonstrukce objektu, který je nyní bez oken a uvnitř je prázdný a bez skladovacích technologií, bude podle Matouška postupná. „Žádné termíny si nedáváme. Postupovat budeme tak, jak nám budou síly a finance stačit,“ řekl. S využitím dotací zatím nepočítá. Po opravě střechy by měla na řadu přijít okna, výtah, schodiště a podlahy. Celkové náklady na rekonstrukci Matoušek odhaduje na desítky milionů korun. Objekt není památkově chráněný.

Sýpku si nechalo postavit Družstvo rolnického skladiště v Hradci Králové a Nechanicích podle architekta Josefa Novotného. Původně vznikla jako čtyřpodlažní budova s dřevěnou vestavbou. V roce 1917 vyhořela. Poté prošla rozsáhlou rekonstrukcí, při které sýpka dostala železobetonovou vestavbu a patro navíc. Právě díky železobetonové vestavbě vetknuté do cihlového obvodového pláště je stavba mimořádně staticky pevná.

Obilí se v sýpce skladovalo do 90. let minulého století. Tehdejší vlastník, společnost Cerea, uvažoval o tom, že v ní vybuduje obchodní centrum, ale na to nedošlo. Pozdější vlastník, firma Empla, uvažoval o demolici objektu.

Reklama

Doporučované