Hlavní obsah

Syrské rozloučení s Merkelovou. V rozstříleném Idlibu vznikají její murály

Foto: Profimedia.cz

Azíz Asmar s portrétem Angely Merkelové.

Reklama

Německá kancléřka stála v roce 2014 u rozhodnutí o otevření hranic a přijetí statisíců uprchlíků ze Sýrie. Známý idlibský umělec Azíz Asmar vytváří velkou nástěnnou malbu, aby vyjádřil vděčnost a s končící političkou se rozloučil.

Článek

Azíz Asmar už ve městě Idlib jeden murál Merkelové vytvořil. Bylo to loni v březnu, kdy Merkelovou testovali na covid-19 s negativním výsledkem. Umělec tehdy na stěnu těžce bombardovaného sirotčince v idlibské čtvrti Binnish namaloval portrét kancléřky držící červené srdce s názvem čtvrti. „Paní Merkelová, my v Idlibu jsme rádi, že se vám daří dobře,“ píše se na malbě německy. Na obrazu nechybí ani syrské vlajky.

„Angela Merkelová přivítala Syřany i uprchlíky z celého světa. Je to dobrý člověk, přejeme jí vše dobré,“ citoval Asmara britský deník The Independent. Nyní 48letý umělec pracuje na dalším murálu, ve kterém chce vyjádřit vděk končící kancléřce a zároveň se s ní rozloučit.

Asmar se proslavil malbami na zdech válkou zničených domů v provincii Idlib, poslední baště rebelů proti diktátorskému režimu prezidenta Bašára Asada. Jak říká, za zničenými domy jsou osudy lidí, kteří v nich buď zemřeli, nebo je museli opustit. Umělcovým cílem je, aby se o tom prostřednictvím jeho práce dozvěděl celý svět.

Pozornost na sebe Asmar upoutal například loni, kdy ztvárnil George Floyda, který zemřel po brutálním zákroku policisty v americkém Minneapolisu a po jehož smrti se vzedmula vlna odporu a vzniklo hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

„Snažíme se ukázat, že i když nás bombardují, umíráme a označují nás za teroristy, i tak stále cítíme empatii. Soucítíme s lidmi, jako je George Floyd, kteří jsou utlačováni jinde ve světě,“ prohlásil syrský umělec.

Foto: Profimedia.cz

Korona, berte to vážně, píše se na Asmarově murálu.

Kromě Floyda a Merkelové ztvárnil v Idlibu také zesnulého fotbalistu Diega Armanda Maradonu nebo Džamála Chášakdžího, saúdskoarabského novináře zavražděného příslušníky tajných služeb na konzulátu v Istanbulu.

Asmar se podle serveru Deutsche Welle také snaží učit malovat děti, které se podílely na některých jeho murálech. „Vidí, jak rozstřílená budova ožívá, a to jim připomíná, k čemu dům dříve sloužil,“ vysvětluje svůj záměr. Jeho poslední malby se snažily lidi varovat před nemocí covid-19. Na jedné z nich je nápis „Korona, berte to vážně“.

Umělec se ale svěřil, že tomuto murálu se mnozí obyvatelé Idlibu jen smáli s tím, že bombardování je nebezpečnější než koronavirus. A v odbojné provincii Idlib jsou nálety vládních stíhaček každodenním jevem. Lékaři zde pracují v nesmírně obtížných podmínkách, od roku 2019 bombardovaly vládní jednotky zdejší nemocnice v sedmi desítkách případů.

„Jako aktivisté a umělci chceme dát najevo, že jsme civilisté, odsuzujeme násilí a máme právo žít důstojně,“ říká autor portrétů německé kancléřky.

Reklama

Doporučované