Hlavní obsah

Tábor zrekonstruoval vítěznou husitskou bitvu z roku 1420

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Tábor poprvé zrekonstruoval bitvu, která se odehrála 30. června 1420 před hradbami tehdejší husitské pevnosti.

Článek

„Husité se při ní dokázali ubránit královských vojskům,“ uvedl Jakub Smrčka, ředitel Husitského muzea v Táboře. Akce je součástí letošní připomínky 600 let od založení města. Řež, která vychází z dobových reálií, se koná nedaleko původního místa bitvy. Během dne ji nechají pořadatelé pod klokotským klášterem několikrát zopakovat.

Tábor vznikl jako rebelská pevnost husitů po jejich vyhnání ze Sezimova Ústí, které sice později získali zpět, nemělo ale podle Smrčky polohu dobrou na to, aby se mohli husité efektivně bránit. Strategičtější bylo místo jejich nové pevnosti využívající rozvalin hradeb dříve zaniklého města. Hradby se husitům podařilo od března do června 1420 obnovit a úspěšná červnová bitva zamezila pokusu začít Tábor obléhat.

„Na Tábor se vydal i Jan Žižka z Trocnova s dalšími husity, kteří byli tou dobou vypuzeni z Plzně. Cestou na Tábor musel Žižka a další vojevůdci svést bitvu u Sudoměře, to byl takový začátek,“ řekl Smrčka. Nejen husitství, ale i starším dějinám města se bude věnovat nová expozice v táborském muzeu. Slavnostní otevření je naplánované až na podzim, zpřístupněna ale podle Smrčky bude zřejmě už tento měsíc.

Podle Radky Šimkové, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu táborského městského úřadu, se měla rekonstrukce bitvy původně odehrát jen dvakrát. Její čtyři opakování ale mají zajistit nižší počet návštěvníků na jednom místě, tak aby bylo možné dodržet současná hygienická opatření spojená s koronavirem s maximálně 1000 lidmi na jednom místě. „Rozdělili jsme také placenou a neplacenou zónu, aby se lidé rozptýlili,“ řekla Šimková.

V předprodeji se prodala asi polovina vstupenek. Původně měli diváci bitvu sledovat z tribuny, nakonec ji nahradily lavičky s rozestupy, na tribuně by se musela dezinfikovat její madla. Rekonstrukci bitvy se stovkou účinkujících a desítkou koní zajistil spolek Plzeňský Landfrýd.

Bitva je součástí letošní připomínky založení města. Už před zavedením jarních opatření proti koronaviru byl v kině Svět představen nový dokument České televize Tábor - sen, město, symbol. „Máme také vydanou knihu Tábor. O městě - pevnosti, kterou napsali pánové Zdeněk Vybíral a Jakub Smrčka, kniha se prodává, ale nebyl slavnostní křest, který je přeložený na podzim. Jediné, co jsme vyloženě zrušili, byl festival Komedianti v ulicích,“ řekl mluvčí radnice Luboš Dvořák.

Za přísných epidemiologických opatření se uskuteční Táborská setkání. „Nebudou žádné velké koncerty, hlavní hvězdou měla být Ewa Farna, čekali jsme patnáct až dvacet tisíc lidí, tak to si nemůžeme dovolit,“ uvedl Dvořák. Zrušeny jsou i průvody a ohňostroj, program bude rozprostřený do celého města s místy pro menší počet návštěvníků. Táborská setkání budou od 11. do 13. září.

Reklama

Doporučované