Hlavní obsah

Tábory ve Zlínském kraji jejich pořadatelé zatím neruší

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Letní tábory ve Zlínském kraji jejich pořadatelé zatím neruší. Vyčkávají na jasné stanovisko vlády, zda je bude možné kvůli pandemii koronaviru uspořádat, či nikoliv.

Článek

Připravují se také na možná omezení, především zvýšené nároky na hygienu. Podle většiny organizátorů, které dnes ČTK oslovila, je zájem rodičů o tábory srovnatelný s předchozími lety.

Od února má z 90 procent zaplněná místa na 31 chystaných pobytových, putovních a příměstských táborech Dům dětí a mládeže (DDM) Šikula z Uherského Hradiště. Počítá s účastí téměř 1000 dětí, v přípravě táborů pokračuje. „Jeden den jsme se dozvěděli informaci od vlády takovou, že zotavovací akce mají být povoleny od 8. června, následující den od ministra školství, že se o táborech v červenci vůbec neuvažuje. Jsme z toho trošičku zmatení. Čekáme na další pokyny. Zatím žádné tábory nerušíme ani nepřesouváme,“ uvedla ředitelka DDM Ivana Zůbková.

Organizace čeká i na pokyny týkající se hygienických opatření na táborech. „Budeme se snažit, abychom je uskutečnili. Všude máme 25 a více dětí, na pobytových táborech je minimálně 40 dětí. Je to i otázka vedoucích, kteří mají své aktivity. Máme je nasmlouvané na určitý termín,“ řekla Zůbková. Platby za tábory, které měli rodiče poslat do konce dubna, posunul DDM o měsíc. „Pokud by se tábory neuskutečnily, částky plně vracíme,“ doplnila Zůbková.

Středisko volného času (SVČ) v Rožnově pod Radhoštěm letos chystá 27 příměstských a pobytových táborů, zhruba třetina z nich už je obsazena. „Děláme si plány táborů, rozpočty, přijímáme přihlášky, přijímáme platby. Rodiče informujeme, že pokud by tábory nebyly, budeme vracet 100 procent úplaty zpět. Vyjádření vlády je strašně obecné, vůbec se v něm nespecifikovaly příměstské tábory a pobytové tábory,“ uvedl ředitel SVČ Martin Navařík.

Rodiče podle něj na tábory už přihlásili 600 až 700 dětí. „Zájem je velký. I z ekonomického důvodu je důležité, aby letní tábory byly, aby lidé mohli být v zaměstnání a o děti bylo postaráno. Hygienická opatření, kterými se musíme řídit, jsou už tak přísná. Dítě musí mít zdravotní způsobilost, potvrzení od rodičů, že v posledních 14 dnech nebylo infekční, musí mít očkování. Tábory hlásíme na hygienu, která chodí na kontrolu. Pokud vláda povolí tábory a přijme ještě přísnější opatření, tak se jimi budeme řídit,“ řekl Navařík.

Asi poloviční zájem o pobytové a příměstské tábory ve srovnání s minulými lety registruje organizace Sporty Zlín. „Lidé mají strach děti hlásit. Měsíc už nepřišla jediná přihláška, protože nikdo neví, jak to bude. Půjdeme do velkých ztrát,“ řekl vedoucí organizace Rostislav Hofman.

Tento týden přestal přijímat rezervace na červencové termíny táborů. „Lidé mi píšou, že s tím souhlasí. Přehlašujeme všechny děti na srpen, červenec nechávám zatím volný. Čekám, jak se to vyvrbí. Pokud vláda schválí červencové tábory, lidem bych napsal, že si mohou vybrat i z červencových termínů,“ uvedl Hofman. Vzhledem k očekávaným přísným hygienickým opatřením považuje za výhodu, že Sporty Zlín nedělají velké tábory. Skupinky mají do 20 dětí.

Reklama

Doporučované