Hlavní obsah

Tady je klíčové číslo epidemie: kolik lůžek ještě zbývá pro nejtěžší pacienty

Foto: Patrik Slezák, Getty Images

Nemocniční lůžko na jednotce intenzivní péče.

Reklama

Pro dospělé je lůžek na JIPkách k dispozici celkem čtyři a půl tisíce, v přepočtu na obyvatele víc než v Německu.

Článek

Pacienti s covidem-19 zabírají necelou desetinu intenzivních lůžek v České republice.

Největší rezervy mají nemocnice v Libereckém kraji, kde se těžcí pacienti počítají v jednotkách, nejvíc kapacity intenzivních lůžek, více než pětinu, využili na boj s pandemií na Plzeňsku, kde počet vážně nemocných překročil čtyři desítky.

Podrobné údaje, které mají Seznam Zprávy k dispozici, potvrzují úterní výroky ministra zdravotnictví Romana Prymuly, že nemocnice zatím mají dostatek míst.

Česku se vrací investice z minulých let, kdy všechny nemocnice nakupovaly drahá lůžka na jednotky intenzivní péče (JIP).

Podle údajů Ministerstva zdravotnictví je pro dospělé takových lůžek k dispozici celkem čtyři a půl tisíce, v přepočtu na obyvatele víc než v Německu. V úterý bylo v České republice ve vážném stavu 326 pacientů s covidem-19.

Doktoři pochopitelně nemohou vyčlenit pro boj s pandemií všechna intenzivní lůžka. Přesto jich bylo v březnu rezervováno sedmnáct set. Při podzimní vlně zatím byly vytvořeny zhruba poloviční rezervy.

V úterý potřebovali pacienti celkem 150 přístrojů UPV (umělá plicní ventilace), k dispozici je přitom tisíc lůžek s takovým vybavením. České špitály vlastní cca 70 přístrojů ECMO (mimotělní dýchání), zatím se však využívají jen v jednotkách případů.

Údaje o tom, jak je zdravotnictví připraveno na záchranu nejvážnějších pacientů, patří k nejdůležitějším informacím o pandemii.

Například německý Ústav Roberta Kocha (RKI) zveřejňuje průběžně informace o tom, kolik je v jednotlivých okresech intenzivních lůžek, kolik jich je volných a kolik je jich třeba pro pacienty s covidem-19. Kromě toho ještě uvádí počty pacientů, kteří potřebují UPV. V Německu data slouží k ujištění občanů, že zdravotnictví je na případnou zdravotnickou krizi připraveno.

Tuzemské úřady prozatím k takové strategii nepřistoupily.

Reklama

Doporučované