Hlavní obsah

Tajemná nemoc diplomatů na Kubě má další teorii. Útok mikrovlnami

Foto: Profimedia.cz

Americká ambasáda na Kubě. Ilustrační foto.

Reklama

Za tajemnou nemocí, která od roku 2016 postihovala americké diplomaty na Kubě a v Číně, by podle nové studie nakonec mohly stát „sonické útoky“ řízené mikrovlnným zářením.

Článek

Záhadu zdravotních obtížích, kterými američtí diplomaté trpěli mezi lety 2016 až 2018, se pokusil objasnit již několikátý vědecký tým, tentokrát z americké akademie věd. Vedle teorií o chemickém útoku, amatérských odposleších či škodlivých cvrčcích tak postavili další.

Studie zadaná americkým ministerstvem zahraničí jako nejpravděpodobnější důvod zdravotních problémů, diplomaty popisovaných jako intenzivní tlak v hlavě, závratě a kognitivní potíže, označila „řízenou pulzní vysokofrekvenční energii“. Zdroj této škodlivé energie zpráva neuvedla. Nevyloučila však cizí nekalé úmysly a připomněla, že výzkumy využití tohoto druhu záření a dopadů, které může mít na lidské tělo, byly vedeny v bývalém Sovětském svazu.

„Pouhé zvážení takového scénáře vzbuzuje vážné obavy o svět se zlovolnými aktéry a novými nástroji způsobujícím škodu ostatním. Jako by vláda USA již neměla plné ruce práce s přirozeně se vyskytujícími hrozbami,“ uvádí se ve zprávě, která jako možný zdroj obtíží diplomatů zvažovala i chemické napadení, tropické nemoci a psychologické problémy. Všechny tyto možnosti ale pro případ označila jako bezpředmětné. Report vypracoval 19členný tým zdravotníků a vědců na žádost ministerstva zahraničí. „Výbor považuje tyto případy (onemocnění) za dost znepokojující,“ uvedl jeho předseda David Relman.

V letech 2016 až 2018 si na zdravotní problémy stěžovalo přes dvacet amerických diplomatů a část personálu kanadského velvyslanectví na Kubě. Podobné problémy zaznamenal i personál amerického konzulátu v čínském Kantonu. Jednotlivé případy onemocnění se od sebe velmi lišily, od vážného poškození či ztráty sluchu až po poškození mozku či nevolnost. Diplomaté byli mnohdy po velmi krátkém pobytu v Havaně nuceni vrátit se do vlasti.

Vyšetřovatelé zprvu soudili, že jde o útoky akustickým zařízením, to ale charakter zdravotních problémů některých diplomatů zpochybnil. V roce 2018 výzkumný tým z Michiganské univerzity přišel s domněnkou, že akustický útok nebyl cíleným, jak tvrdí americká strana, ale jen neodbornou snahou o odposlechy. Někteří z diplomatů pak uváděli, že během svého pobytu v hotelech slyší vysoké zvuky připomínající zvuk cvrčků. Později vědci z univerzit v Kalifornii a britském Lincolnu přišli s vysvětlením, že akustické útoky na občany USA způsobili cvrčci.

V loňském roce provedli kanadští vědci testy na 26 kanadských diplomatech a zjistili u nich „nadměrný výskyt inhibitorů cholinesterázy“. Cholinesterázy jsou skupiny enzymů potřebné pro správné fungování nervového systému a právě ty mohly být poškozeny insekticidy. Domnívali se tak, že šlo o útok chemikáliemi. Testy potvrdily i přítomnost Temefosu, který se na Kubě používá k hubení komárů a ve Spojených státech je od roku 2011 zakázaný.

Abnormality na mozku pak odhalil bližší pohled do hlavy jednoho z diplomatů, který měl být jedním z cílů útoku. Nezávislá vědecká analýza mozku Marka Lenziho, který působil v čínském Kuang-čou v roce 2017, odhalila, že Lenzi trpí „abnormálně nízkou“ funkčností ve dvaceti oblastech mozku. Včetně těch řídících paměť, emoce a motoriku.

Zprávy diplomatů o slýchávání podivných zvuků donutily úředníky převrátit budovy vzhůru nohama. Žádné závadné akustické zařízení ale nenašli. To vyšetřovatele přivedlo k přesvědčení, že za nevolnostmi diplomatů stojí mikrovlny vyzařované odněkud poblíž, a že ony „zvuky“ byly pouhým prostředkem maskování mikrovlnných útoků. To však byla dlouhou dobu jen teorie, pro kterou neexistovaly konkrétní důkazy.

Prezident Donald Trump v roce 2017 připsal odpovědnost za incidenty Kubě. Kubánští představitelé od začátku odmítají, že by ve zdravotních obtížích diplomatů měli mít prsty. Za nejpravděpodobnější příčinu nevolností označili masovou hysterii. V říjnu téhož roku USA v reakci vyhostily 15 kubánských diplomatů z velvyslanectví ve Washingtonu a omezily počet svých diplomatů na ostrově, kterých tam před zveřejněním zpráv o útocích působilo okolo 50.

Nejasnosti a složitosti kolem útoků vedly Američany k podezření, že by do incidentů mohla být zapojená i třetí země. Na seznam zemí s pošramocenými vztahy se v srpnu 2017 zařadilo Rusko. Jako jedna z mála zemí tuto mikrovlnnou technologii v minulosti využívala a vyšetřovatelé se tak s podezřením dívali i směrem na východ. Studie přímo upozorňuje, že výzkumy využití tohoto druhu záření a dopadů, které může mít na lidské tělo, byly vedeny v bývalém Sovětském svazu. Ani pro tuto teorii však nejsou důkazy.

Podle zdrojů CNN zase vyšetřovatelé pracují s teorií, že se členové kubánských zpravodajských složek spolčili s Ruskem kvůli jejich nespokojenosti s uvolněním napětí mezi Spojenými státy a Kubou.

Reklama

Doporučované