Hlavní obsah

Tajemný thajský nástupce. Kdo je muž, který nechce být králem

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Kdo je budoucí thajský král Mahá Vatčirálongkón? (video: Marie Vladyková)

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Zesnulého thajského krále Rámu IX. má nahradit jeho prvorozený syn. Ten však o víkendu oznámil, že na trůn usedne nejdřív za rok

Článek

Thajský korunní princ Mahá Vatčirálongkón je přímým nástupcem zesnulého krále Rámy IX. Avšak zatímco jeho otec, který zemi vládl sedm desetiletí a v zemi, ovládané po převratu vojenským vedením, představoval symbol, jeho syn je jiný.

Neoficiální komentáře diplomaticky zmiňují, že princ „nepožívá v zemi takové úcty jako zesnulý král".

Jakoby svůj nejasný status chtěl potvrdit, nástupník trůnu Mahá Vatčirálongkón dal o víkendu najevo, že do svého nového úřadu jen tak nastoupit neplánuje. Po setkání s vedením země královský úřad oficiálně oznámil, že princ chce nejprve jeden rok truchlit.

Královské povinnosti tak prozatím bude „suplovat" bývalý premiér Prem Tinsuladonda, který byl stanoven regentem.

Dosavadní král představoval pro Thajce stabilitu a jednotu. Obyvatelé země se tak logicky obávají, jak se v příštích měsících změní neklidná politická situace.

Země nebyla bez krále desítky let. Zesnulý Pchúmipchon Adundét neboli Ráma IX. vládl nepřetržitě od roku 1946. Tehdejší vláda ho k převzetí trůnu vyzvala v noci téhož dne, kdy byl nalezen mrtev jeho starší bratr.

Na trůn usedl i přesto, že ještě další čtyři roky studoval ve Švýcarsku.

Jestliže toto je korunní princ Mahá Vatčirálongkón, myslím, že každý by se měl obávat.

Současný premiér Prajutch Čan-Oča převzal vládu v zemi před dvěma lety po vojenském puči. Na příští rok slíbil dlouho očekávané volby.

V sobotním televizním vysílání pak prohlásil, že se Thajci nemusí znepokojovat, a zároveň je ujišťoval, že korunní princ vládu skutečně převezme.

Reklama

Související témata:

Doporučované