Hlavní obsah

Tajfun Lekima se prohnal Čínou, 33 lidí je mrtvých

Tajfun Lekima má zatím 33 obětí, 16 lidí je stále pohřešovaných.Video: Jana Lipská, Reuters

 

Reklama

Bouře a vítr zasáhly v sobotu východní pobřeží Číny. Úřady evakuovaly přes milion lidí, více než tři miliony domácností byly bez elektřiny.

Článek

Nejméně 33 mrtvých za sebou zanechal tajfun Lekima, který v sobotu zasáhl východní pobřeží Číny. Dalších šestnáct lidí se po silné bouři, která zničila stovky domů, pohřešuje. Evakuováno byl kvůli tajfunu více než milion lidí a zrušeny tisíce letů a některá vlaková spojení.

Nejtragičtější dopad měla bouře v oblasti na okraji přístavního města Wen-čou přibližně 300 kilometrů jižně od Šanghaje. Hladina řeky se tam po masivních sesuvech půdy zvýšila během deseti minut o deset metrů a voda zaplavila okolní domy.

Silný vítr strhával sloupy elektrického vedení a bez proudu dočasně byly téměř tři miliony domácností. Evakuován byl před příchodem bouře milion lidí, z toho čtvrt milionu v Šanghaji, kde úřady preventivně uzavřely místní Disneyland a další turistické atrakce.

Zrušeno bylo přes 3000 letů.

Během dneška by se tajfun Lekima, který zeslábl na tropickou bouři, měl pomalu pohybovat severně podél východního pobřeží Číny; další velké škody se neočekávají.

Reklama

Související témata:

Doporučované