Hlavní obsah

Tajná místa krále trapasů: S Václavem Koptou na zámku, na lodi i v divadelním zákulisí

Moje místa: S Václavem Koptou tam, kde to má rád. I na lodi, kde ukončil vyjížďku na Vltavě výčitkou: „Teď frajeříš, šmejde!”Video: Pavol Martaus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Herec a textař Václav Kopta přitahuje trapasy a katastrofy. To dokázal, když štáb pozval na projížďku lodí. Jeho manželka a dcery pak prozradily, co znamená „žít s Koptou” každodenně. Natáčeli jsme i v pracovně Václavova dědečka, spisovatele a legionáře Josefa Kopty, v zákulisí představení Revizor v pražském Divadle ABC a na libochovickém zámku.

Článek

„Chodili jsme sem s kluky tajně, když tu nikdo nebyl, protože v jedné z vitrín byly porodnické kleště. A v dobách tuhé normalizace se takový z dnešního pohledu nepříliš vzrušující předmět jevil něčím velice dráždivým v očích a fantazii dospívajících mladíků,” vzpomíná Václav Kopta na nádvoří libochovického zámku, kde v době jeho dětství bylo muzeum Jana Evangelisty Purkyně, jednoho z nejslavnějších libochovických rodáků.

Pak tu s bratrem Honzou uspořádali výstavu z výtvarných děl jejich otce, slavného textaře Pavla Kopty, a naposledy tu loni natáčel upoutávky na pořad StarDance, kterého se pak kvůli natrženému stehennímu svalu nezúčastnil. „Slavnostně jsem tu předal svůj frak svému nástupci Geňovi,” vzpomíná na zámku v severočeském městě, ke kterému má jeho rodina silné vazby.

S Václavem Koptou jsme natáčeli i u rodného domu jeho dědečka, spisovatele Josefa Kopty, autora mj. románu Hlídač č. 47. Pak u chalupy, kde jeho tatínek, textař Pavel Kopta, sbíral při zedničení a zahradničení inspiraci pro nádherné texty pro Hanu Hegerovou. A u nedalekého hotelu, kde Václava postihl jeden z největších trapasů jeho dětství. Jakou roli při něm hrála jeho zvědavost? A jakou fekální vůz? Dozvíte se v pořadu Moje místa, kterým provází Blanka Kubíková. Najdete ho v úvodním videu.

Václav Kopta vás pozve i na svou nejoblíbenější vyhlídku v Českém středohoří a do zákulisí Divadla ABC, kde s Pavlou Tomicovou excelují jako hejtman a hejtmanka v Revizorovi. Mimochodem: hrozilo, že představení nestihneme kvůli výletu na Václavově lodi Viktorce, který skončil neslavně. Proč je podle něj jednodušší řídit autobus než loď? Proč jsme se ocitli i v archivu ČVUT? Kde Václav hledal taneční sál? Jak propojil vášeň pro autobusy se včelařením? A co mají společného olejomalby Českého středohoří s Václavovým dědečkem?

Premiéru pořadu Moje místa vysílá Televize Seznam každou středu od 21 hodin. Následují Intimní zpovědi – otevřený rozhovor, který je sondou do života známých Čechů a Slováků.

Starší vydání pořadu Moje místa najdete na portálu www.televizeseznam.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované