Hlavní obsah

Tajná nahrávka, jak zmanipulovat volby. Politička zaplatí 50 tisíc

Politička musí zaplatit pokutu za ovlivnění voleb v Chanově.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Odvolací soud vynesl tresty nad případem manipulování voleb na Mostecku: pokuta 50 tisíc korun místo podmíněného trestu.

Článek

Odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem dostal dva roky po komunálních volbách na stůl případ, který spustily tajně pořízené nahrávky.

Záznamy jsou ze srpna 2014 a hlasy na něm patří regionální političce Haně Jeníčkové a mosteckému podnikateli Janu Haškovi.

Jeníčková byla v té době náměstkyní primátora v Mostě a podle soudu si v kampani neoprávněně zajišťovala podporu chanovských voličů. Ti měli slíbeno, že za hlasy pro Jeníčkovou pro ně bude uspořádána zábava s občerstvením.

Ústecký krajský soud rozhodl, že Jeníčková i Hašek ovlivňovali volby, a potrestal je pokutou ve výši 50 tisíc korun. Pokud by nezaplatili, skončí na čtyři měsíce ve vězení. Verdikt je pravomocný.

Zhruba dvouhodinový záznam sice označila soudkyně Ladislava Šafránková  za stěžejní důkaz, ale i romský aktivista Peter Bažo, který ho pořídil, bude mít potíže.

Podle vyjádření soudu se i on snažil volby v Chanově zmanipulovat, a tak jeho roli policie prověří a rozhodne, zda ho také obviní. Promlčecí lhůta končí za rok.

Poslechněte si část nahrávky, která přivedla politiky k soudu:

Video: Radek Nohl

Obžalovaní Hana Jeníčková a Jan Hašek nahrávku u soudu napadli. „Byla jednoznačně pořízena nelegálně. Je to nezákonný důkaz. Nesměla být v trestním řízení použita,“ řekl advokát Daniel Volák, který Haška zastupuje.

Soudkyně však nesouhlasila, i když nahrávka nebyla pořízena standardně, tedy za použití techniky policie. Nahrávacím zařízením Baža vybavil vlivný mostecký podnikatel Jiří Zelenka, politický konkurent Jeníčkové.

Soudkyně argumentovala tím, že do voleb nesmí být jakkoliv zasahováno, a proto je možné tuto nahrávku jako důkaz použít. Záznam podle Šafránkové ukázal, že Jeníčková a Hašek neodolali možnosti, kterou jim Bažo nabízel. A to získaní hlasů romských voličů.

Ve volbách 2014 kandidovala Hana Jeníčková za sdružení Mostečané Mostu, které získalo v Chanově 87 procent hlasů, sama politička pak dosáhla v celém Mostě na více než tři tisíce preferenčních hlasů.

Hana Jeníčková uvedla, že se cítí absolutně nevinná. Případ ještě možná nekončí. Advokát Volák avizoval, že se obrátí na Nejvyšší soud, aby znovu prověřil, zda bylo možné nahrávku jako důkaz použít.

Reklama

Doporučované