Hlavní obsah

Svědectví sexuálního zneužívání: Tajný církevní případ od Slonkové a Kubíka převzala policie

Pořad Mlčení biskupů: nátlak a manipulace se po dvou měsících vrací k případu svědectví žen o sexuálním zneužívání.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Deset let si českobudějovičtí biskupové nevěděli rady s případem kněze V. Z., kterého několik žen viní ze sexuálního zneužívání. Teprve investigativní pořad Zvláštní vyšetřování dal věci do pohybu. Reportérský speciál přináší nové informace o ženách, které svědčí o sexuálním zneužívání v církvi, názory vrchní žalobkyně Bradáčové i test církevní linky pomoci obětem.

Článek

„Z vašeho pořadu jsme se dozvěděli o možném spáchání závažných trestných činů a je mojí povinností, abych tyto informace přeposlala věcně a místně příslušnému úřadu,“ říká v úvodu videa vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.

„Ke konci modlitby mě hladil po celém těle“

Případ Hany a dalších žen, které vystupovaly v pořadu Zvláštní vyšetřování (jména jsme jim kvůli ochraně identity změnili), převzala kriminální policie v Pelhřimově. Podle informací Seznamu se po odvysílání pořadu v TV Seznam policii přihlásily i další ženy, které chtějí svědčit o chování kněze V. Z.

„Bylo mi patnáct let. Bylo to po mši svaté. Kněz šel okolo lavice a vyzval mě, jestli bych se s ním nešla pomodlit růženec,“ vyprávěla v pořadu Zvláštní vyšetřování žena Hana. „Ke konci modlitby mě hladil po celém těle. Nakonec mě svlékl, položil na koberec a začal osahávat. Říkal mi, jak Bůh nádherně stvořil ženu, že žena je něco výjimečného. A potom mi řekl, že se mohu obléct a jít domů.“

Vyprávění Hany bylo plné bolestných vzpomínek a zároveň naivní oddanosti knězi a strachu svěřit se komukoli ve svém okolí i v rodině.

Bradáčová: Trvám na důsledném vyšetření

V novém pořadu vystupuje jedna ze svědkyň s doplněným svědectvím, které se týká situace před deseti lety. Právě délka, která uplynula od případných trestných činů, teď při policejním vyšetřování bude klíčová pro to, zda jde o promlčený, či nepromlčený případ. Lenka Bradáčová však říká, že bude trvat na jeho důsledném vyšetření a pojmenování viníka i v případě, že by trestné činy byly promlčené.

Případ ze Zvláštního vyšetřování vyvolal před dvěma měsíci velké ohlasy u diváků i mezi církevními představiteli. Plzeňský biskup Tomáš Holub například prohlásil, že reportáž jím natolik otřásla, že nemohl celou noc spát. Kněz Tomáš Halík v této souvislosti promluvil o některých duchovních jako o „Jekyllech a Hydech“, právě v souvislosti s krytím sexuálních deliktů v církvi.

Test: Jak funguje církevní linka pomoci

Česká katolická církev nicméně začátkem května – v souladu se závěry lednového vatikánského summitu na téma sexuální zneužívání – zavedla telefonické kontaktní centrum, kde by se oběti měly dočkat pomoci a rady, jak postupovat. Jedna z žen z případu týkajícího se kněze V. Z. během natáčení církevní linku vyzkoušela. Jaké rady se jí tam dostalo, uvidíte v novém pořadu Mlčení biskupů: nátlak a manipulace (video umístěné nahoře v textu).

Vystoupí zde i jedna z podporovatelek kněze V. Z., která vysvětluje, proč za ním nadále stojí a proč se rozhodla na sociální síti odkrýt identitu obětí.

---

Doplnění autorů: 

Pořad „Mlčení biskupů: nátlak a manipulace“ mimo jiné testoval účinnost kontaktního centra, které Česká biskupská konference otevřela 1. května v reakci na sérii případů sexuálního zneužívání duchovními. Reportéři i za využití skrytého nahrávání zjistili, že linka zatím obětem účinnou pomoc nenabízí. Zároveň jsme v materiálu prezentovali reakce psycholožky Jany Němečkové, na níž redakční figurantku odkázal bezejmenný pracovník církevní linky. I když jsme byli při publikování materiálu, zpracovaného v souladu se schváleným redakčním postupem přesvědčeni, že postup psycholožky vyznívá v reportáži pozitivně (teprve díky jejím odpovědím se při testu ukázala nepřipravenost kontaktního centra nabízet obětem plně hrazenou službu), paní Němečková se proti našemu materiálu ohradila. Vnímá fakt, že byla nahrávka použita, negativně. Jakkoli to nebyl náš záměr, zpětně nás mrzí, že jsme paní Němečkovou neúmyslně vystavili nepříjemné situaci. Omlouváme se, nebyl to náš cíl. Sabina Slonková a Jiří Kubík. 

Reklama

Doporučované