Hlavní obsah

Také se stalo: Babiš slíbil Česku přebytek, výbuch v Turecku a cena pro Bradyho

Dopolední přehled krátkých zpráv.

Reklama

Článek

Výbuch auta v Turecku

Parkovištěm před budovou obchodní komory v tureckém letovisku Antalya dnes ráno otřásla exploze. Deset lidí je lehce zraněných od rozbitého skla. Příčina výbuchu zůstává nejasná. Exploze zničila jeden automobil. Další čtyři vozy a okolní budovy zůstaly poškozené. Na místo ihned vyrazilo několik sanitek. Jestli šlo o teroristický čin nebo nehodu, vyšetřuje policie.

Rozpočet skončí v přebytku

Státní rozpočet letos skončí v přebytku. Jeho výsledek bude nejlepší za dobu existence České republiky. Zároveň poklesne státní dluh. Důvodem je především lepší výběr daní. Na konferenci k elektronické evidenci tržeb to dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Letos měl schodek podle schválené verze rozpočtu dosáhnout 70 miliard korun. Ke konci září přitom přebytek státního rozpočtu stoupl na 82,3 miliardy korun ze srpnových 81,2 miliardy korun.

Brady dostane cenu od akademiků

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller předá akademické ocenění pamětníkovi holocaustu Jiřímu Bradymu v pátek mezi 19:00 a 20:00 na Staroměstském náměstí v Praze. Půjde zhruba o stejný čas, kdy se ve Vladislavském sále Pražského hradu uskuteční slavnostní ceremoniál udílení státních vyznamenání, z jehož seznamu byl údajně Brady vyškrtnut. K ocenění olomoucké univerzity se symbolicky přidává většina českých univerzit.

Policie chce potrestat vrhače vajec na prezidenta

Policie navrhla obžalovat muže, který předloni 17. listopadu údajně házel na pražském Albertově vejce směrem k pódiu, na němž měl projev prezident Miloš Zeman. ČTK to dnes sdělil mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Ondřej Šťastný. Za výtržnictví hrozí obviněnému až dva roky vězení.

„Státní zástupce nyní prostuduje kompletní spis a do 30 dnů rozhodne, jestli na obviněného podá obžalobu, nebo zvolí jiný procesní postup," uvedl Šťastný.

Reklama

Související témata:

Doporučované