Hlavní obsah

Také se stalo: Euro bude za 27 korun i příští rok, brexit se komplikuje a tragédie v Karáčí

 

Reklama

Rychlý přehled zpráv z 3. listopadu.

Článek

Británie potřebuje k odchodu z Evropské unie souhlas parlamentu

Britská vláda potřebuje ke spuštění procesu vedoucího k odchodu z Evropské unie souhlas parlamentu. Dnes o tom rozhodl soud v Londýně. Kabinet vzápětí oznámil, že ho verdikt zklamal a že se proti rozhodnutí odvolá. Stěžovatelé, kteří záležitost dali k soudu, argumentovali tím, že takzvaným brexitem přijdou Britové o některá práva, například o právo volného pohybu v rámci členských zemí, o kterém podle nich nelze rozhodnout bez souhlasu parlamentu. Podle mluvčí premiérky Theresy Mayové budou i přes rozhodnutí soudu přípravy na brexit pokračovat.

Theresa Mayová bude i přes rozhodnutí soudu pokračovat s přípravami na brexit.

ČNB chce udržet kurz koruny poblíž 27 korun za euro

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Zároveň rada nechala úrokové sazby na minimech. Kurzový závazek nebude ukončen dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2017. Podle guvernéra Jiřího Rusnoka by oslabování koruny prostřednictvím devizových intervencí mohlo být za určitých podmínek ukončeno až v roce 2018. Důležitý bude vývoj inflace.

V Pákistánu zemřelo při nehodě vlaků 19 lidí

Dva osobní vlaky se dnes srazily v pákistánském přístavním městě Karáčí. Zemřelo nejméně 19 lidí a dalších 50 je zraněných, z toho pět lidí je v kritickém stavu. Podle šéfa místní policie ale může být počet obětí vyšší, záchranáři stále vyprošťují další lidi z trosek. Podle zástupce tamní železnice řidič druhého vlaku nerespektoval signalizační zařízení, a narazil tak zezadu do stojícího vlaku. Pákistánská železnice je celkově ve špatném stavu v důsledku nedostatečného financování a špatné údržby.

Foto: Jaroslav Brousil

Nehoda vlaků v Pákistánu má na svědomí nejméně 19 mrtvých.

Reklama

Doporučované